torsdag 17 augusti

Viltsmak

Sous vide – perfekt för viltkött

Sous Vide betyder Under vakuum. Foto: Lena Runer

Då och då kommer köksutrustning som gör det enklare att tillaga viltköttet. Sous vide är en proffsmetod som blivit både smidigare och billigare och därmed tagit klivet från restaurangvärlden. Resultatet blir ett mört, saftigt och jämnt rosa viltkött.

Vilttunga – en riktig delikatess

Tungan är en av de styckningsdelar som många jägare ratar, eller ­möjligtvis ger till hundarna. Men fler och fler ser tungan som en delikatess.
Jagande ­stjärnkocken Titti Qvarnström lagar bland annat nuggets av sina vilt­tungor, ett recept som hon delar med sig av här.

Så lufttorkar du viltkött

För sju år sedan fick kocken Lasse Dahlén idén att starta en ­anläggning för att lufttorka viltkött. Han ville lufttorka vildsvinsskinka, göra vildsvinscoppa av karré, vildsvinssalami och bresaola av älgrulle.

Webb-tv: Så tar du hand om viltet

Jägareförbundet har tidigare gjort en komplett viltmatserie kallad ”Den vilda maten”. Där kan du lära dig hur du styckar och tillagar vilt, hur du passar och flår och annat som är bra att ha koll på när de vilda djuren blir mat.
Se samtliga 20 videoinslag här.

Landskapsburgare gjord på vildsvin

BBQ boarburger med knallröd slaw. Där har du Sörmlands landshamburgare.

När man transporterar fåglar i snaror är det viktigt att alla fåglarna har både huvudet och ena benet i snaran, för annars finns risken att man tappar fåglarna. Foto: Torsten Mörner

Expertens bästa tips – så tar du hand om fågeln

Jag är mer fågel- än klövviltsjägare. Dels för att jag älskar att se mina hundar arbeta och dels för att man kan jaga fågel nästan hela året. ­Dessutom har fågel en utsökt viltsmak – som varierar mellan arterna.

Skär i småbitar och frys in i ­portionsförpackningar, så har du perfekt hundmat att senare ta fram och servera. Foto: Lena Runer

Gör din egen hundmat och hundgodis

När jag stod i djuraffären och höll i en torkad luftstrupe för 23 kronor insåg jag paradoxen. Många av oss jagande hundägare köper dyr mat och dyrt hundgodis i djuraffären, och slänger samtidigt mängder av mat som slaktavfall varje gång vi tar ur och styckar vårt vilt. Här får du några tips på hur du gör hundmat av alla de delar du inte äter själv.

Öster Malmas vilthanterare, Pontus Eriksson, visar hur man på bästa sätt tillämpar hängande passning av rådjur.

Webb-TV: Så passar du hängande vilt

Öster Malmas vilthanterare, Pontus Eriksson, visar hur man på bästa sätt tillämpar hängande passning av vildsvin och rådjur.

Så styckar du vildsvinet

Här hittar du ett styckschema för vildsvin. Ladda hem, skriv ut och sätt det på väggen i slaktboden.

Förvaltningsrätten fastslår att jägare får klara sig med en svagare väteperoxidlösning. Foto: Kjell-Erik Moseid

Fortsatt förbud mot stark väteperoxid

Flera jägare har sökt tillstånd för blekning av jakttroféer med starkare väteperoxidlösning, men samtliga har fått avslag med hänvisning till att 12-procentig väteperoxid är tillräckligt.
Nu avslår Förvaltningsrätten i Karlstad ett överklagande om att få använda högre koncentrationer av väteperoxid.