måndag 29 maj

Viltsmak

Publicerad 1 maj 2014 - 11:18

Svenskt vilt i världen

Christer Eklund, köksmästare på Öster Malma, bjöds in till inspirationsdagen i Södertälje för att dela med sig av kunskap om viltkött. Här provsmakar han Magdalena Kondratovics och Violetta Filipczaks kåldolmar. Foto: Lena Runer

Kåldolmar i tomatsås på polskt vis, svenskt dillkött, amerikanska hamburgare med coleslaw, chivapchichi från Balkan, kryddiga shish kebab och viltgryta med aubergine och potatis.

Det var några rätter som skapades när kockar från skolor och äldreboenden i Södertälje under en inspirationsdag fick fria händer att laga till var sitt paket hjortviltfärs och gryt­bitar av hjortvilt.
– Var inte rädd för viltköttet, behandla det som vilket kött som helst, uppmanar Pelle Höög.
Utbildarna Pelle Höög och Bengt-Åke Andersson är själva jägare och har sett hur osäkra många blir när de får en bit viltkött framför sig. “Hur gör man? Det här måste väl tillagas på något speciellt sätt?”
– Nej då. Man använder ju samma tillagnings­metoder som för allt annat kött, informerar Pelle.

Foto: Lena Runer Chivapchichi (ćevapčići)
4 personer
800 g viltfärs
2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
0,5 gul lök, skalad och finhackad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, grovmalen
2 krm spiskummin
3 msk ajvar relish
0,5 dl oregano, färsk och hackad
1 ägg
Smör och olja till stekning

Svetta lök och vitlök med lite smör i en stekpanna, häll i alla kryddor förutom oregano. Häll lök- och kryddblandningen i en bunke, tillsätt ajvar relish, oregano och ägg. Låt svalna något. Blanda ner viltfärsen, forma järpar eller korvar och stek i knappt tio minuter. Fyll ett pitabröd med chivapchichi, sallad, fint skuren gul lök, ajvar relish och yoghurt.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

    Mina artiklar

    För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

    Jägarnas annonstorg
    Hundar, prylar och jaktmark
    Opinion
    Landets hetaste jaktdebatt
    Podcast
    Landets största podcast om jakt
    Byggtips!
    Så bygger du en hundgård
    Älgjakt
    Så blir höstens älgjakt
    Provläs Svensk Jakt
    Bläddra i senaste numret
    För inloggade!
    Bygg ditt eget jakttorn
    Quiz
    Känner du igen hundarna?
    Drömjakt
    Här finns någonstans att jaga

    Mest läst

      Svensk Jakt på Instagram

      • Pandion haliaetusFoto: Kenneth Johansson
      • Den här årstiden gäller det att hålla extra koll på var man sätter fötterna under skogspromenaden... Foto: Martin Källberg/Svensk Jakt
      • På måndag inleds vårjakten på råbock i delar av landet. Ska du ut och göra ett försök med bockarna? #jakt #svenskjakt #vårjakt #vårbock
      • Svensk Jakt nr 5 är nu ute! Detta nummer innebär seriestart för vår nya storsatsning, Jaktresan i Sverige.
Vill du hänga med på resan? Som medlem i Jägareförbundet får du tidningen i brevlådan och/eller som e-tidning varje månad!
      • Vi närmar oss tiden då älgkorna stöter bort fjolårskalvarna. En god anledning att vara extra uppmärksam i trafiken den här årstiden, då de bortstötta fjolingarna ofta uppträder förvirrat i sin nya, otryggare, livssituation.
Foto: Martin Källberg
      • Våren rycker allt närmare. Foto: Kenneth Johansson

      Samtidigt på JaktPlay