måndag 27 mars

Viltsmak

Publicerad 1 maj 2014 - 11:18 - Uppdaterad 20 april 2016 - 12:51

Svenskt vilt i världen

Christer Eklund, köksmästare på Öster Malma, bjöds in till inspirationsdagen i Södertälje för att dela med sig av kunskap om viltkött. Här provsmakar han Magdalena Kondratovics och Violetta Filipczaks kåldolmar. Foto: Lena Runer

Christer Eklund, köksmästare på Öster Malma, bjöds in till inspirationsdagen i Södertälje för att dela med sig av kunskap om viltkött. Här provsmakar han Magdalena Kondratovics och Violetta Filipczaks kåldolmar. Foto: Lena Runer

Kåldolmar i tomatsås på polskt vis, svenskt dillkött, amerikanska hamburgare med coleslaw, chivapchichi från Balkan, kryddiga shish kebab och viltgryta med aubergine och potatis.

Det var några rätter som skapades när kockar från skolor och äldreboenden i Södertälje under en inspirationsdag fick fria händer att laga till var sitt paket hjortviltfärs och gryt­bitar av hjortvilt.
– Var inte rädd för viltköttet, behandla det som vilket kött som helst, uppmanar Pelle Höög.
Utbildarna Pelle Höög och Bengt-Åke Andersson är själva jägare och har sett hur osäkra många blir när de får en bit viltkött framför sig. “Hur gör man? Det här måste väl tillagas på något speciellt sätt?”
– Nej då. Man använder ju samma tillagnings­metoder som för allt annat kött, informerar Pelle.

Foto: Lena Runer Chivapchichi (ćevapčići)
4 personer
800 g viltfärs
2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
0,5 gul lök, skalad och finhackad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, grovmalen
2 krm spiskummin
3 msk ajvar relish
0,5 dl oregano, färsk och hackad
1 ägg
Smör och olja till stekning

Svetta lök och vitlök med lite smör i en stekpanna, häll i alla kryddor förutom oregano. Häll lök- och kryddblandningen i en bunke, tillsätt ajvar relish, oregano och ägg. Låt svalna något. Blanda ner viltfärsen, forma järpar eller korvar och stek i knappt tio minuter. Fyll ett pitabröd med chivapchichi, sallad, fint skuren gul lök, ajvar relish och yoghurt.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Byggtips!
Så bygger du en hundgård
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Opinion
Landets hetaste jaktdebatt
Viltvård
Så bygger du en andflotte
Tio frågor
Vad kan du om våra predatorer?
Quiz
Känner du igen hundarna?
Podcast
Landets största podcast om jakt
Viltrecept
Vilt, klimatsmart och gott
Provläs Svensk Jakt
Bläddra i senaste numret
Jägarnas annonstorg
Hundar, prylar och jaktmark

Publicerad 1 maj 2014 - 11:18

Svenskt vilt i världen

Christer Eklund, köksmästare på Öster Malma, bjöds in till inspirationsdagen i Södertälje för att dela med sig av kunskap om viltkött. Här provsmakar han Magdalena Kondratovics och Violetta Filipczaks kåldolmar. Foto: Lena Runer

Kåldolmar i tomatsås på polskt vis, svenskt dillkött, amerikanska hamburgare med coleslaw, chivapchichi från Balkan, kryddiga shish kebab och viltgryta med aubergine och potatis.

Det var några rätter som skapades när kockar från skolor och äldreboenden i Södertälje under en inspirationsdag fick fria händer att laga till var sitt paket hjortviltfärs och gryt­bitar av hjortvilt.
– Var inte rädd för viltköttet, behandla det som vilket kött som helst, uppmanar Pelle Höög.
Utbildarna Pelle Höög och Bengt-Åke Andersson är själva jägare och har sett hur osäkra många blir när de får en bit viltkött framför sig. “Hur gör man? Det här måste väl tillagas på något speciellt sätt?”
– Nej då. Man använder ju samma tillagnings­metoder som för allt annat kött, informerar Pelle.

Foto: Lena Runer Chivapchichi (ćevapčići)
4 personer
800 g viltfärs
2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
0,5 gul lök, skalad och finhackad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, grovmalen
2 krm spiskummin
3 msk ajvar relish
0,5 dl oregano, färsk och hackad
1 ägg
Smör och olja till stekning

Svetta lök och vitlök med lite smör i en stekpanna, häll i alla kryddor förutom oregano. Häll lök- och kryddblandningen i en bunke, tillsätt ajvar relish, oregano och ägg. Låt svalna något. Blanda ner viltfärsen, forma järpar eller korvar och stek i knappt tio minuter. Fyll ett pitabröd med chivapchichi, sallad, fint skuren gul lök, ajvar relish och yoghurt.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Samtidigt på JaktPlay

Senaste från Annonstorget

Jakttider!
Kan du din jakttabell?
Vildsvin!
Vad kan du om vildsvin och vildsvinsjakt?
Jakthundar!
Känner du igen jakthundraserna?
Älgjakt!
Kan du något om älgar och älgjakt?
Tio frågor
Om lodjur och lodjursjakt
Viltolycka!
Hur gör du när en viltolycka inträffar?
Fåglar!
Känner du igen fåglarna?
Tio frågor
Vad kan du om vargar och vargjakt?
Rådjursjakt!
Vad har du för kunskaper om rådjursjakt med hund?
Spårkunskap
Vad kan du om spår och spårtecken?
Är du jägare?
Har du rätt kunskaper?
Är du viltvårdare?
Testa dina kunskaper om viltvård.
Rävkunskap
Vad vet du om rävar och rävjakt?
Tio frågor!
Vad kan du om våra predatorer?

Svensk Jakt på Instagram