onsdag 28 juni

Viltsmak

Publicerad 30 oktober 2016 - 13:50

Tommy Myllimäki. Foto: Charlie Drevstam

Tommy Myllimäki. Foto: Charlie Drevstam

Med smak för viltkött

I juni gästades Öster Malma av stjärnkocken Tommy Myllymäki – men ­besöket handlade inte om mat. Tommy var på Öster Malma för att utbilda sig till jägare.
Tommys släkt har jaktmarker i Finland, så jakten är inte främmande för honom.

Viltkött är en råvara stjärnkocken använd­er på sina restauranger, både i tävlingssammanhang och hemmavid.

Under jägar­examenskursen passade Svensk Jakt på att fråga honom om viltmatlagning. Det blev ett samtal om smaker från skogen.

Tommy Myllymäki tycker att torkad svamp är en fantastisk smaksättare till vilda rätter. ­Karljohansvamp är favoriten, men även annan torkad svamp som trattkantareller går bra.

Han maler den torkade svamp­en till ett pulver i en kaffekvarn, och använder sedan den malda svampen i såser, grytor, buljonger och så vidare.

 

Förstärker smaken

Den torkade svampen ger mycket smak – ett tips är att ­använda färska champinjoner från butiken för konsistensens skull, och förstärka svamp­smaken hos champinjonerna genom att strö över lite pulver av torkad och mald skogssvamp. Passa på att plocka hem fönster­lav när du är i skogen, det är gott som snacks. Fritera i neutral olja, strö på flingsalt och lite mald torkad svamp för att förstärka skogssmaken. Servera med en skål gräddfil att doppa fönsterlaven i.

Text: Lena Runer

 

Läs även:

• Tre viltrecept av Tommy Myllimäki

Om Tommy ­Myllymäki

Tävlingar

2007 - Årets Kock

2007 2011 - Silver i Bocuse d’or

2014 - Guld i Bocuse d’Or Europe

2015 - Brons i Bocuse d’Or

 

Restauranger

Han driver Julita värdshus utanför Katrineholm. Han är kreativ ledare för Svenska Brasserier som driver de välkända restaurangerna Sturehof, Riche, Teatergrillen, Taverna Brillo, Luzette, Stockholms Matmarknad och Ulriksdals Wärdshus.

 

Kokböcker

Tommy har givit ut tre andra böcker på bokförlaget Natur & Kultur:

• Såser

• Grönsaker

• Fisk & Skaldjur

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

    Mina artiklar

    För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

    Drömjakt
    Här finns någonstans att jaga
    Byggtips!
    Så bygger du en hundgård
    Jägarnas annonstorg
    Hundar, prylar och jaktmark
    Älgjakt
    Så blir höstens älgjakt
    För inloggade!
    Bygg ditt eget jakttorn
    Podcast
    Landets största podcast om jakt
    Quiz
    Känner du igen hundarna?
    Provläs Svensk Jakt
    Bläddra i senaste numret
    Opinion
    Landets hetaste jaktdebatt

    Mest läst

      Svensk Jakt på Instagram

      • Ursus arctos
Foto: @johnnyolsson67
      • Lördag och söndag, 3-4 juni, bevakar vi @jagareforbundet årsstämma på Öster Malma.
Följ rapporteringen på svenskjakt.se!
      • Pandion haliaetusFoto: Kenneth Johansson
      • Den här årstiden gäller det att hålla extra koll på var man sätter fötterna under skogspromenaden... Foto: Martin Källberg/Svensk Jakt
      • På måndag inleds vårjakten på råbock i delar av landet. Ska du ut och göra ett försök med bockarna? #jakt #svenskjakt #vårjakt #vårbock
      • Svensk Jakt nr 5 är nu ute! Detta nummer innebär seriestart för vår nya storsatsning, Jaktresan i Sverige.
Vill du hänga med på resan? Som medlem i Jägareförbundet får du tidningen i brevlådan och/eller som e-tidning varje månad!

      Samtidigt på JaktPlay