måndag 27 mars

Viltsmak

Publicerad 30 oktober 2016 - 13:50 - Uppdaterad 28 oktober 2016 - 15:59

Tommy Myllimäki. Foto: Charlie Drevstam

Tommy Myllimäki. Foto: Charlie Drevstam

Med smak för viltkött

I juni gästades Öster Malma av stjärnkocken Tommy Myllymäki – men ­besöket handlade inte om mat. Tommy var på Öster Malma för att utbilda sig till jägare.
Tommys släkt har jaktmarker i Finland, så jakten är inte främmande för honom.

Viltkött är en råvara stjärnkocken använd­er på sina restauranger, både i tävlingssammanhang och hemmavid.

Under jägar­examenskursen passade Svensk Jakt på att fråga honom om viltmatlagning. Det blev ett samtal om smaker från skogen.

Tommy Myllymäki tycker att torkad svamp är en fantastisk smaksättare till vilda rätter. ­Karljohansvamp är favoriten, men även annan torkad svamp som trattkantareller går bra.

Han maler den torkade svamp­en till ett pulver i en kaffekvarn, och använder sedan den malda svampen i såser, grytor, buljonger och så vidare.

 

Förstärker smaken

Den torkade svampen ger mycket smak – ett tips är att ­använda färska champinjoner från butiken för konsistensens skull, och förstärka svamp­smaken hos champinjonerna genom att strö över lite pulver av torkad och mald skogssvamp. Passa på att plocka hem fönster­lav när du är i skogen, det är gott som snacks. Fritera i neutral olja, strö på flingsalt och lite mald torkad svamp för att förstärka skogssmaken. Servera med en skål gräddfil att doppa fönsterlaven i.

Text: Lena Runer

 

Läs även:

• Tre viltrecept av Tommy Myllimäki

Om Tommy ­Myllymäki

Tävlingar

2007 - Årets Kock

2007 2011 - Silver i Bocuse d’or

2014 - Guld i Bocuse d’Or Europe

2015 - Brons i Bocuse d’Or

 

Restauranger

Han driver Julita värdshus utanför Katrineholm. Han är kreativ ledare för Svenska Brasserier som driver de välkända restaurangerna Sturehof, Riche, Teatergrillen, Taverna Brillo, Luzette, Stockholms Matmarknad och Ulriksdals Wärdshus.

 

Kokböcker

Tommy har givit ut tre andra böcker på bokförlaget Natur & Kultur:

• Såser

• Grönsaker

• Fisk & Skaldjur

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Viltrecept
Vilt, klimatsmart och gott
Provläs Svensk Jakt
Bläddra i senaste numret
Podcast
Landets största podcast om jakt
Byggtips!
Så bygger du en hundgård
Viltvård
Så bygger du en andflotte
Quiz
Känner du igen hundarna?
Tio frågor
Vad kan du om våra predatorer?
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Jägarnas annonstorg
Hundar, prylar och jaktmark
Opinion
Landets hetaste jaktdebatt

Publicerad 30 oktober 2016 - 13:50

Tommy Myllimäki. Foto: Charlie Drevstam

Tommy Myllimäki. Foto: Charlie Drevstam

Med smak för viltkött

I juni gästades Öster Malma av stjärnkocken Tommy Myllymäki – men ­besöket handlade inte om mat. Tommy var på Öster Malma för att utbilda sig till jägare.
Tommys släkt har jaktmarker i Finland, så jakten är inte främmande för honom.

Viltkött är en råvara stjärnkocken använd­er på sina restauranger, både i tävlingssammanhang och hemmavid.

Under jägar­examenskursen passade Svensk Jakt på att fråga honom om viltmatlagning. Det blev ett samtal om smaker från skogen.

Tommy Myllymäki tycker att torkad svamp är en fantastisk smaksättare till vilda rätter. ­Karljohansvamp är favoriten, men även annan torkad svamp som trattkantareller går bra.

Han maler den torkade svamp­en till ett pulver i en kaffekvarn, och använder sedan den malda svampen i såser, grytor, buljonger och så vidare.

 

Förstärker smaken

Den torkade svampen ger mycket smak – ett tips är att ­använda färska champinjoner från butiken för konsistensens skull, och förstärka svamp­smaken hos champinjonerna genom att strö över lite pulver av torkad och mald skogssvamp. Passa på att plocka hem fönster­lav när du är i skogen, det är gott som snacks. Fritera i neutral olja, strö på flingsalt och lite mald torkad svamp för att förstärka skogssmaken. Servera med en skål gräddfil att doppa fönsterlaven i.

Text: Lena Runer

 

Läs även:

• Tre viltrecept av Tommy Myllimäki

Om Tommy ­Myllymäki

Tävlingar

2007 - Årets Kock

2007 2011 - Silver i Bocuse d’or

2014 - Guld i Bocuse d’Or Europe

2015 - Brons i Bocuse d’Or

 

Restauranger

Han driver Julita värdshus utanför Katrineholm. Han är kreativ ledare för Svenska Brasserier som driver de välkända restaurangerna Sturehof, Riche, Teatergrillen, Taverna Brillo, Luzette, Stockholms Matmarknad och Ulriksdals Wärdshus.

 

Kokböcker

Tommy har givit ut tre andra böcker på bokförlaget Natur & Kultur:

• Såser

• Grönsaker

• Fisk & Skaldjur

Samtidigt på JaktPlay

Senaste från Annonstorget

Tio frågor!
Vad kan du om våra predatorer?
Spårkunskap
Vad kan du om spår och spårtecken?
Jakthundar!
Känner du igen jakthundraserna?
Rådjursjakt!
Vad har du för kunskaper om rådjursjakt med hund?
Tio frågor
Vad kan du om vargar och vargjakt?
Älgjakt!
Kan du något om älgar och älgjakt?
Är du jägare?
Har du rätt kunskaper?
Jakttider!
Kan du din jakttabell?
Rävkunskap
Vad vet du om rävar och rävjakt?
Tio frågor
Om lodjur och lodjursjakt
Vildsvin!
Vad kan du om vildsvin och vildsvinsjakt?
Är du viltvårdare?
Testa dina kunskaper om viltvård.
Fåglar!
Känner du igen fåglarna?
Viltolycka!
Hur gör du när en viltolycka inträffar?

Svensk Jakt på Instagram