söndag 23 april

Viltsmak

Tre viltrecept av Tommy Myllymäki

Foto: Charlie Drevstam

Tommy Myllymäki delar med sig av tre recept till Svensk Jakt ur sin alldeles nya bok Kött, Vilt och Fågel.

Med smak för viltkött

I juni gästades Öster Malma av stjärnkocken Tommy Myllymäki – men ­besöket handlade inte om mat. Tommy var på Öster Malma för att utbilda sig till jägare.
Tommys släkt har jaktmarker i Finland, så jakten är inte främmande för honom.

Älghamburgare på proffsens vis

Hur gör proffsen hamburgare? Vi gav Johan Pettersson, kökschef på Prime Burger, en bit bogstek av älg och bad honom komponera två älghamburgare.

Snabbmat på stek av bog

En bogstek av älg behöver inte hamna i ett långkok eller bli en stek i ugnen.

Läckert långkok av viltkött

Först var jag skeptisk. Slow cooker? Det duger väl lika bra att göra långkoket i lergrytan eller i järngrytan i ugnen. Ska det här bli ännu en apparat som står och dammar längst in i ett skåp? Men efter att ha testat en slow cooker är jag mer positiv och inser att redskapet är användbart, inte minst för jägare med många långkoksdelar i frysen.

Viltkött – idealiskt med lätt brynt yta

Vilt har en fantastisk smak i sig och är därför idealiskt att äta rått eller ”sotat”, det vill säga bara snabbt halstrat i het panna. Bland det godaste som finns är viltkött med en lätt brynt yta, fast rått inuti.

Foto: Lena Runer

Tre recept på saltrulle

Efter jaktsäsongens slut, när alla möra bitar redan är uppätna, ligger ofta älgrullarna kvar längst ner i frysen och väntar på att bli tillagade. Här tipsar vi om tre olika sätt att laga något gott av rullen; snabb wok, rimmat långkok och het texas chili.

Pastramistekt rådjur med getost, salvia och glaserade rödbetor. Foto: Majs Keller

Tre små rätter av rådjur

Här ges inspiration att testa nya tillagningssätt som split och kebab. Varför inte prova pastramistekt rådjur med getost, eller bakad potatis med rådjurssplit?

Foto: Raphael Cameron

Viltfilé med chorizo

Anders Levén har gjort receptet. Han valde själv att steka rätten på en muurikka.

Foto: Lena Runer

Stoppa din egen korv

Att göra sin egen korv är inte svårare än att göra köttbullar. Det finns några saker att tänka på, men om man gör rätt kan man sedan smaksätta korvsmeten med det man gillar bäst. Öster Malmas tidigare köksmästare Christer Eklund ger sina bästa tips.

Senaste nytt

    Mina artiklar

    För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

    Podcast
    Landets största podcast om jakt
    Opinion
    Landets hetaste jaktdebatt
    Viltrecept
    Vilt, klimatsmart och gott
    Viltvård
    Så bygger du en andflotte
    Quiz
    Känner du igen hundarna?
    Drömjakt
    Här finns någonstans att jaga
    Jägarnas annonstorg
    Hundar, prylar och jaktmark
    Provläs Svensk Jakt
    Bläddra i senaste numret
    Tio frågor
    Vad kan du om våra predatorer?
    Byggtips!
    Så bygger du en hundgård