torsdag 28 mars

Rekordstor vargstam i Gävleborg

Vargspåren ringlar tätt i Gävleborgs län. Foto: Olle Olsson

Snön kom för bara några dagar sedan. Men redan nu står det klart att vargstammen fortsätter växa med hög takt i Gävleborgs län.
– Så mycket varg som vi har nu har vi inte haft i modern tid, konstaterar Hans Nordin, naturbevakare för länsstyrelsen i Gävleborgs län.

Snö är ett måste för att få till en bra inventering av stora rovdjur. I stora delar av Gävleborgs län kom den första lilla spårsnön för säsongen för bara några dagar sedan. Ändå vet länsstyrelsen att vargstammen är rekordstor i länet. Bland annat har föryngring i nya revir skett i Glamsen, som delas med Uppsala län, samt i ett revir som går under arbetsnamnet Ensjölokarna i den norra delen av Gävleborg samt Västernorrland.
– I Ensjölokarna har jag själv spårat 5–8 vargar. Det är ett nytt revir och det råder ingen tvekan om att det skett en föryngring. Däremot är det osäkert var föräldradjuren härstammar från, säger Hans Nordin.

Hamnade i Jämtland
Ett bra exempel på hur mycket varg det finns i Gävleborg hämtas från spårningen i reviret. 
– Jag plockade spillning som DNA-analyserades. Analysen visade att tiken kommer från Prästskogsreviret och hanen från Julussareviret.
Men bara några dagar senare analyserades en vargspillning hämtad i Jämtlands län, 5,5 mil norr om platsen där Hans Nordin samlade vargspillning. Även den analysen visade på samma varghane som i Ensjölokarna.
Då samlade länsstyrelsen in urin från revirmarkerande vargar i Ensjölokarna – den analysen visar att hanen kommer från reviret Djurskoga 3.
– Precis som i Värmland och Örebro län måste vi använda DNA för att kunna särskilja alla vargrevir. Helst från urin av revirmarkerande vargar, konstaterar Hans Nordin.

Vargföryngring delas med Uppsala län
Klart är också att det föddes vargvalpar i Glamsenreviret i våras. Reviret ligger söder om Gävle och delas med Uppsala län. Nu under julhelgen har länsstyrelsen i Uppsala län fått film på fyra vargar i reviret. Bilderna togs av en viltkamera uppsatt av myndigheten. Det betyder en säkrad vargföryngring samt att även Uppsala län nu berörs av ett föryngrande vargrevir.

Statusrapport över Gävleborgs nu kända vargrevir

Naggen. Revirmarkerande hane som under senhösten vandrade norrut och slogs med två andra vargar i Västernorrland. Mycket blod i snön visar att hanen kan ha skadats rejält vid bråket.
Ensjölokarna. Föryngring säkrad. Nytt revir.
Prästskogen. Föryngring säkrad.
Tandsjöreviret. Reviret, som berörde Jämtland och Gävleborg, sköts bort på skyddsjakt förra året. Två nya vargar har bildat nytt revir. Oklart i dagsläget om de berör Gävleborg.
Bondskog. Osäkert läge. Två vargar fällda med stöd av paragraf 28. 
Kukumäki. Föryngring säkrad.
Sjösveden. Föryngring säkrad. Minst sju vargar.
Lingbo. Föryngring säkrad.
Björnås. Vargar finns i reviret, snö har saknats och därför vet länsstyrelsen inte hur många.
Åmot/Ockelbo. Föryngring säkrad. Jakt pågår i reviret.
Korsån. Vargar finns i reviret, oklart hur många. 
Glamsen. Föryngring säkrad.

I området Nianfors/Forsa finns återkommande vargobservationer. Både synobservationer och bild. Tidigare var det två vargar, på senare tid är det observationer på en varg.  
Ensamma vargar springer dessutom ”kors och tvärs i länet” enligt länsstyrelsens naturbevakare. Eftersom snön kom för några dagar sedan är det här en lägesrapport.
Sannolikt kommer fler stationära vargar hittas om snön ligger kvar i länet. 

Fakta

Gävleborgs viltförvaltnings- delegation har beslutat om ett minimimål för varg i länet på två föryngringar.
Det beslutade förvaltningsmålet är tre föryngringar, vilket motsvarar cirka 30 vargar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev