torsdag 28 mars

Krönika: Krönika: Som jag ser det

Nedanstående krönika, signerad Svensk Jakts chefredaktör Magnus Rydholm, har publicerats i Svensk Jakt Nyheter nr 11/2012.

 

Vad är det som gör skillnad? I en tid när Jägareförbundet brottas med vikande medlemssiffror är det ganska intressant att se vilka framgångar förbundet haft.

Redan i våras stod det klart att inga jaktbara arter försvann, trots Svenska Ornitologiska Förenings aggressiva framstöt i frågan. En bit bakom regeringens beslut låg ett mycket imponerande remissvar från Jägareförbundet. Svaret var så tydligt och genomarbetat att regeringen inte kunde ignorera det.

Tyvärr var förbundet ganska ensamt om att kämpa för jakttiderna.

 

När Livsmedelsverket undersökte älg­färs för att se om det fanns för­höjda halter av bly, från blykulor. Då var Jägareförbundet snabba med att komma med riktlinjer och rekommendationer som myndigheterna accepterade. Varför gjorde de det? Jo, enbart för att de var kloka, enkla och genomförbara.

Även denna gång var förbundet ensamt.

 

När Naturvårdsverket slog fast att gynnsam bevarandestatus skulle vara 380 djur, var det en minskning med 70 från den siffra som utredaren Lars-Erik Liljelund föreslog. Regeringen var sedan snabba med att slå fast att 180 vargar är rätt nivå för gynnsam bevarandestatus.

Nivån är så nära 150, en nivå som Jägareförbundet drivit under många år, att kopplingen blir övertydlig.

För mig är det inte svårt att avgöra vad som gör skillnad i Jägar­sverige. Det finns bara en organisation som är så seriös och mål­inriktad att det kan bli ett positivt resultat.

Förbundet räddar många frågor från att bli riktigt dåliga och vinner inte allt men en hel del. Det finns ingen annan organisation att fästa sin tilltro till. LRF, samer, fäbodbrukare, skogsägare och många fler har andra frågor än jakt högst upp på sin agenda.

 

Ni kanske tror att jag bara vill berömma Jägareförbundet. Men det är inte alls mitt syfte.

Jag vill varna er.

Utan en stark och framgångsrik organisation som försvarar jakt­en kommer den att förändras och det kan gå snabbt.

Idag finns det fler organisationer än någonsin som vill begränsa och förbjuda jakt, allt fler medborgare föds och växer upp utan naturlig koppling till natur. Kunskapen om djur och vilt minskar. Jag behöver inte dra några slutsatser. Ni ser riskerna.

Vill vi ha en bra jakt i framtiden måste jägarna sluta att haka upp sig på detaljer och se till de stora frågorna och vad som gör skillnad.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.