lördag 25 februari

Publicerad 10 mars 2016 - 11:42

Ät inte rått vildsvinskött

Kött från vildsvin kan innehålla parasiten toxoplasma. Det bör därför alltid ätas väl tillagat och aldrig rått. Foto: Kjell-Erik Moseid

Parasiten toxoplasma gondii är mycket vanlig bland vildsvin. Det visar en avhandling gjord av veterinär Camilla Wallander vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Men parasiten dör både vid frysning och vid upphettning.

Toxoplasma kan leda till allvarlig sjukdom hos människor. Bland djur är parasiten mest känd hos katt, som är huvudvärd, samt hos får och gris som är mellanvärdar.
Hos människor kan en infektion under graviditet leda till allvarliga skador hos barnet, exempelvis hjärnskador eller blindhet. Toxoplasmainfektion kan också ge upphov till hjärninflammation i hjärnan hos människor med nedsatt immunförsvar.
Den främsta orsaken till toxoplasmainfektion hos människor anses vara konsumtion av otillräckligt upphettat, infekterat kött, framförallt från gris, får och vilt.

Dör vid frysning
Camilla Wallander från SLU har i sitt doktorsarbete undersökt förekomsten av Toxoplasma gondii hos vildsvin respektive tamsvin i Sverige.
– I undersökningen testades 1.327 vildsvin för antikroppar mot toxoplasma, säger Camilla Wallander.
Hälften av de undersökta vildsvinen bar på antikroppar mot parasiten.
– Förhållandet mellan att ha antikroppar och att även bära på parasiten är starkt hos svin.
Men Camilla Wallander tycker ändå inte att det är farligt att äta vildsvinskött.
– Parasiten dör om man fryser köttet. Vad jag har förstått är det en stor andel vildsvinskött som blir fryst, jägaren kan inte äta allt på en gång.

Inte råbiff
Däremot höjer hon varningsflagg för att till exempel äta råbiff av vildsvinskött.
– Vildsvinskött som testats negativt för trikiner kan upplevas som säkert att göra råbiff av. Men det är det alltså inte med tanke på toxoplasma, säger Camilla Wallander.
En viktig grundprincip för att undvika smitta blir därför att vildsvinskött aldrig ska konsumeras rått eller otillräckligt upphettat om det inte först har varit fryst.

Hur många grader?

Vid tillagning av vildsvin bör temperaturen i köttet komma upp över 65 grader för att toxoplasmaparasiten ska dö.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Provläs Svensk Jakt
Bläddra i senaste numret
Viltrecept
Vilt, klimatsmart och gott
Podcast
Landets största podcast om jakt
Quiz
Känner du igen hundarna?
Hundfakta
Så går det för din hundras
Opinion
Landets hetaste jaktdebatt
Tio frågor
Vad kan du om våra predatorer?
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Jägarnas annonstorg
Hundar, prylar och jaktmark
Stödutfodring
Så stödutfodrar du rådjur

Publicerad 10 mars 2016 - 11:42

Ät inte rått vildsvinskött

Parasiten toxoplasma gondii är mycket vanlig bland vildsvin. Det visar en avhandling gjord av veterinär Camilla Wallander vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Men parasiten dör både vid frysning och vid upphettning.

Toxoplasma kan leda till allvarlig sjukdom hos människor. Bland djur är parasiten mest känd hos katt, som är huvudvärd, samt hos får och gris som är mellanvärdar.
Hos människor kan en infektion under graviditet leda till allvarliga skador hos barnet, exempelvis hjärnskador eller blindhet. Toxoplasmainfektion kan också ge upphov till hjärninflammation i hjärnan hos människor med nedsatt immunförsvar.
Den främsta orsaken till toxoplasmainfektion hos människor anses vara konsumtion av otillräckligt upphettat, infekterat kött, framförallt från gris, får och vilt.

Dör vid frysning
Camilla Wallander från SLU har i sitt doktorsarbete undersökt förekomsten av Toxoplasma gondii hos vildsvin respektive tamsvin i Sverige.
– I undersökningen testades 1.327 vildsvin för antikroppar mot toxoplasma, säger Camilla Wallander.
Hälften av de undersökta vildsvinen bar på antikroppar mot parasiten.
– Förhållandet mellan att ha antikroppar och att även bära på parasiten är starkt hos svin.
Men Camilla Wallander tycker ändå inte att det är farligt att äta vildsvinskött.
– Parasiten dör om man fryser köttet. Vad jag har förstått är det en stor andel vildsvinskött som blir fryst, jägaren kan inte äta allt på en gång.

Inte råbiff
Däremot höjer hon varningsflagg för att till exempel äta råbiff av vildsvinskött.
– Vildsvinskött som testats negativt för trikiner kan upplevas som säkert att göra råbiff av. Men det är det alltså inte med tanke på toxoplasma, säger Camilla Wallander.
En viktig grundprincip för att undvika smitta blir därför att vildsvinskött aldrig ska konsumeras rått eller otillräckligt upphettat om det inte först har varit fryst.

Hur många grader?

Vid tillagning av vildsvin bör temperaturen i köttet komma upp över 65 grader för att toxoplasmaparasiten ska dö.

Samtidigt på JaktPlay

Senaste från Annonstorget

Viltolycka!
Hur gör du när en viltolycka inträffar?
Tio frågor!
Vad kan du om våra predatorer?
Rävkunskap
Vad vet du om rävar och rävjakt?
Jakthundar!
Känner du igen jakthundraserna?
Tio frågor
Vad kan du om vargar och vargjakt?
Fåglar!
Känner du igen fåglarna?
Rådjursjakt!
Vad har du för kunskaper om rådjursjakt med hund?
Älgjakt!
Kan du något om älgar och älgjakt?
Jakttider!
Kan du din jakttabell?
Vildsvin!
Vad kan du om vildsvin och vildsvinsjakt?
Är du jägare?
Har du rätt kunskaper?
Spårkunskap
Vad kan du om spår och spårtecken?

Prenumerera på vårt dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram