torsdag 17 augusti

Jakt & prylar

Bockpremiär nära storstaden

Niclas Salomonsson bor strax utanför Stockholm. Han tycker korttidsjakter passar honom perfekt. Den här kvällen log jaktgudinnan mot honom då en fin råbock kom ut på vallen framför hans pass. Foto: Lars-Henrik Andersson

Niclas Salomonsson är på många sätt den typiske storstadsjägaren. Han bor strax utanför Stockholm och uppskattar korttidsjakter framför arrenden och att ingå i ett jaktlag. Svensk Jakt följde med honom på bockpremiären förra året – på marker där rådjuren stortrivs.

Ministern försvarar jakt- och viltvårdsuppdraget

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) har svårt att se att någon annan än Svenska Jägareförbundet ska kunna klara av det Allmänna uppdraget.
– Uppdraget kräver personella resurser som Jägareförbundet har och de har skött det under mycket lång tid på ett utmärkt sätt, säger han.

Internationell liga bakom misstänkt jaktbrott?

Efter gårdagens gripande av två personer i Västerbotten, har utredningen kommit att bli internationellt omfattande. Polisen misstänker att det rör sig om organiserad brottslighet. Nu kommer svensk polis att agera utomlands, enligt SVT Nyheter.

Kompromiss i frågan om jägarexamen

Länsföreningarna ska kunna utfärda tidsbegränsad dispens för provledare att även vara utbildare.
Dispensgodkända provledare får, som i dag, dock inte examinera egna elever.

Jägareförbundet vill samla brukarorganisationerna

Jägareförbundets årsstämma antog på söndagen ett uttalande som går ut på att stärka samarbetet mellan de organisationer som arbetar med brukande av naturen.

Hedersutmärkelser till Johansson och Sprängare

I samband med Jägareförbundets årsstämma utdelades hedersutmärkelser till två personer som nu lämnar förbundsstyrelsen: Angelica Johansson och Björn Sprängare.

Jaktresan var en muta

En före detta anställd på Boliden döms även i hovrätten för mutbrott efter en sponsrad jaktresa till Polen för några år sedan.

Rabbisplåga på södra Gotland

Vildkaniner underminerar marken och orsakar skador för skogsbruket på södra Gotland.
Men rabbisarna kan även innebära inkomster för en del företagsamma gotlänningar.

Hörde vargens yl från badrummet

När Anna Nilsson på Skattegården strax utanför Björköby hörde en varg yla trodde hon knappast sina öron. När vargen en stund senare hördes igen tittade Anna ut genom fönstret, och där kom den på vägen som leder förbi huset.

Fyra får vargdödade i Jönköpings län

En varg slog fyra får vid Ekenässjön i Jönköpings län under natten till söndag.