SVA slår larm om virussjukdomen infektiös pankreasnekros, IPN. Foto: Kenneth Johansson

Virussjukdom på fisk i Vänern

SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt slår larm om virussjukdomen infektiös pankreasnekros, IPN. Sjukdomen konstaterades i början av december i en anläggning för avel av Vänerns laxbestånd.

IPN smittar inte människor och det är inte farligt att äta smittad fisk men sjukdomen kan slå ut hela fiskbestånd. För att förhindra spridning av smittan till andra vatten  är det mycket viktigt att man inte flyttar betesfisk mellan olika vattenområden skriver SVA i ett pressmeddelande.

 

Stora konsekvenser

– Som sportfiskare bör man tänka på att även annan fisk än laxfisk kan sprida viruset, säger Charlotte Axén, tillförordnad statsveterinär vid SVA. Därför ska man inte använda betesfisk som fångats i Vänerns vattensystem för att fiska i andra vattendrag. Jag ser med oro på om IPN skulle spridas över landet. Det skulle få stora negativa konsekvenser för fiskbestånden, säger Charlotte Axén.

 

Tillstånd krävs

Även fiskekonsulent David Solstorm på Länsstyrelsen i Västra Götaland kommenterar:
– Det krävs alltid ett tillstånd för att flytta levande fisk mellan vattenområden. Det ansöker man om hos länsstyrelsen. I dagsläget är smittans källa oklar. Kontroller pågår för att få en bild av omfattningen av sjukdomen och för att stoppa smittspridning säger David Solstorm.

Fakta om IPN

IPN är en virussmitta som främst angriper laxfiskar. Sjukdomen har inte påträffats i svenska insjöar tidigare men är vanligt förekommande i stora delar av Europa, inklusive flera av våra grannländer. Den orsakar där stora problem och höga kostnader i sättfiskodlingar. Sjukdomen ger sig vanligen till känna i form av plötslig hög dödlighet bland fiskyngel eller smolt. Fisken uppvisar yttre symtom som mörkfärgning av huden och svullen buk. Häftiga korkskruvsliknande simrörelser är karakteristiskt. Öppnar man fisken ser man ofta blödningar i bukfett och inre organ.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev