Vill slopa motivering för femte och sjätte jaktvapnet

Riksdagsledamoten Åsa Coenraads (M) vill tillåta jägare att ha fler än fyra jaktvapen i sin vapengarderod utan särskilt tillstånd, och har därför motionerat i ärendet. I nuläget måste den jägare som ansöker om jaktvapen nummer fem och sex motivera dessa.

– Det handlar om att lita på våra jägares kompetens, säger Åsa Coenraads i ett pressmeddelande.
– Den som har beviljats vapenlicens har avlagt jägarexamen och godkänts av polisen för innehav av skjutvapen. Det är inte rimligt att de ska begränsas mer.
Idag finns en begränsning av antalet jaktvapen som en licensinnehavare får inneha. Den som ännu inte etablerat några större jaktvanor får endast i undantagsfall ha fler än fyra vapen för jaktändamål. Resultatet är att många jägare känner sig tvungna att välja bort till exempel sina kulgevär klass 4, till förmån för vapen av annan klass som de har större användning för vid jakt, skriver Coenrads i pressmeddelandet.
Åsa CoenraadsDetta menar Åsa Coenraads går ut över skytteträningen, då ammunitionen för till exempel ett kulvapen klass 1 eller motsvarande är avsevärt mycket dyrare än för ett kulvapen klass 4. Detta kan, enligt riksdagsledamoten, leda till färre övningstimmar på skjutbanan av rent ekonomiska skäl.
– Det blir i förlängningen en jaktetisk fråga. Innan ett skott avlossas mot ett levande djur måste jägaren vara säker på att han eller hon har mycket goda chanser till en direkt dödande träff. Den säkerheten kommer först efter flera timmar på skjutbanan, säger Åsa Coenraads.
Enligt Åsa Coenraads gäller detta framför allt relativt nya jägare som har stort behov av övning och målskytte. Det är även de som begränsas mest av den rådande lagstiftningen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev