Länsstyrelsens skiss som enligt försvarsadvokaten friar skytten. Foto: Ur polisens förundersökning

Vargskyttens advokat: Ett åtal som aldrig skulle väckts

Åtalet mot jägaren som sköt den så kallade Sjundavargen för att freda sin hund skulle aldrig ha väckts. Det hävdar mannens advokat Wodek Kleinwich som inte ser något i förundersökningen som talar för att hans klient kommer att bli dömd.

Den åtalade jägarens försvarsadvokat Wodek Kleinwich.

Wodek Kleinwichs.

Enligt Wodek Kleinwichs visar länsstyrelsens utredning vad som verkligen hände den där dagen för två år sedan i Sjundareviret i Södermanland.

– Min klient följde regelboken till punkt och pricka. Han kallade dit länsstyrelsen som gjorde kontroller och mätningar och som upprättade ett protokoll som visar i detalj hur det hela gick till. Deras slutsats var att han handlat enligt reglerna i paragraf 28 i jaktförordningen, säger Wodek Kleinwichs till Svensk Jakt.

 

En kort tid

Länsstyrelsens protokoll är något som Wodek Kleinwichs ska använda sig av vid rättegången som kommer att hållas vid tingsrätten i Södertälje där hans klient åtalats för grov olaga jakt.

– Det visar att vargen var på väg mot hunden och bara hade tre meter kvar när den sköts. Det rör sig om någon sekund i tid, och min klient hade inget annat val. Länsstyrelsens utsända personal hade heller inga synpunkter eller någon kritik att framföra. De gjorde inte någon polisanmälan, vilket de naturligtvis gjort om de misstänkt att allt inte gått rätt till, säger Wodek Kleinwichs.

Han menar att åklagaren har byggt ett åtal på feltolkningar av sms och att genom att väga in omständigheter som inte finns.

– Jag är själv jägare och känner till jargongen och vet vilka meddelanden och bilder som finns i jägares mobiltelefoner. Om man är medveten om det är det inget märkligt med det som hittades i min klients och hans jaktkamraters telefoner, säger Wodek Kleinwichs.

 

Lidande för familjen

Enligt advokaten finns det ingen annan bevisning. Den ende som var på platsen när vargen sköts var hans klient.

– Det finns inga bevis för att min klient agerade felaktigt. Tvärt om visar länsstyrelsens utredning att han följde reglerna.

Wodek Kleinwichs är också kritisk mot den långa utredningstiden.

– Åklagare och polis har utrett den här händelsen i två år med stort lidande för min klient och hans familj som följd. Mobiltelefoner beslagtogs och datorer undersöktes.  Utredningen har varit integritetskränkande vilket blir tydligt genom det här åtalet som aldrig skulle ha väckts, säger Wodek Kleinwichs.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev