Foto: Lars-Henrik Andersson

Vargjakten kan starta på måndag

Nu har Högsta förvaltningsdomstolen sagt sitt. Licensjakten på varg är förenlig med gällande lagstiftning. Och det var fel av domstolarna att stoppa vargjakten i Värmland 2016.

Högsta förvaltningsdomstolen anser att Länsstyrelsen i Värmlands län hade fog för sina beslut om licensjakt efter varg 2016. Domstolen gör därmed en annan bedömning än kammarrätten och förvaltningsrätten. Vidare stoppas inte 2017 års licensjakt.

Bakgrund

Länsstyrelsen i Värmlands län beslutade om licensjakt efter varg 2016. Jakten stoppades dock av både förvaltningsrätten och kammarrätten.
Enligt jaktförordningen får licensjakt efter varg ske under förutsättning att det inte finns någon annan lämplig lösning och att jakten inte försvårar upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus hos artens bestånd i dess naturliga utbredningsområde. Jakten måste dessutom vara lämplig med hänsyn till stammens storlek och sammansättning samt ske selektivt och under strängt kontrollerade förhållanden.

Skulle inte ha stoppats

Högsta förvaltningsdomstolen har funnit att samtliga dessa förutsättningar var uppfyllda beträffande 2016 års licensjakt i Värmland och att den därför inte skulle ha stoppats. Domen är prejudicerande.

Jaktbesluten gäller

Högsta förvaltningsdomstolen har vidare beslutat att avslå yrkanden från en miljöorganisation om att tills vidare stoppa 2017 års licensjakt. Detta innebär att länsstyrelsernas beslut om 2017 års licensjakt gäller.
Det var Wolf Association Sweden som hade begärt inhibition av jakten. Högsta förvaltningsdomstolen kommer senare att ta ställning till om föreningen ska få prövningstillstånd.

Läs domarna!

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev