För att få jaga med pilbåge i Finland måste särskilt skjutprov avläggas. Foto: Lars-Henrik Andersson

Utökad bågjakt i Finland

Över 20.000 av Finlands jägare har i dagsläget pilbåge, och intresset förväntas öka under de närmaste åren. Bågjakten inleds den 1 september.

Bågjakten flyttar fram positionerna I Norden. I Finland har det tidigare varit tillåtet att jaga rådjur, bäver och småvilt med båge. Men från 1 september 2017 är det även tillåtet vid jakt efter dov- och kronvilt, sika- och vitsvanshjort, skogsvildren, vildsvin och mufflon.

De finska stammarna av skogsvildren, dovvilt och mufflon är förvisso mycket små, och ännu så länge är licenstilldelningen för jakt på kronvilt och sikahjort endast teoretisk, men möjligheten att jaga med båge är ändå välkommen.

 

Vitsvanshjort

Vildsvinstammen ökar i södra Finland och många jägare har redan fällt rådjur med båge.

Den stora nyheten är bågjakt på vitsvanshjort. I år kommer cirka 36.000 vitsvanslicenser att utfärdas. På en licens kan man fälla två kalvar, varför det totalt kommer att fällas cirka 54.000 vitsvanshjortar.

 

Skjutprov

För att få jaga med pilbåge måste särskilt skjutprov avläggas före jakten. Jägaren ska skjuta tre pilar mot måltavla på 18 meters avstånd. Skytten får använda valfri ställning: stående, sittande eller knästående (skytten får till exempel sitta på stolsryggsäck). Cirkelformat mål med 23 centimeters diameter (som placeras på älgfigur).

För att få godkänt krävs att samtliga pilar i en serie minst tangerar ringen runt träffområdet. Skyttet mot stillastående mål understryker grunden för ett bra skott – en välriktad pil i det vitala området på ett vilt som står stilla.

 

Panu Hiidenmies

Krav på pilbågar

• Bågen måste fylla kraven i jaktförordningen: Endast pilbågar som kräver en kraft om minst 180 Newton (180 N) för spänning av bågen får användas för att skjuta vilt.

• Bågen som används vid provet ska ha en dragvikt på minst 40,5 pounds (180 N).

• Dragvikten mäts inte vid provet, men skytten ska på examinatorns uppmaning uppge eller på annat sätt visa bågens dragvikt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev