Ryan Zinke häver blyförbudet och ger order om utökad jakt på federal mark. Foto: U.S. Department of the Interior.

USA skrotar blyförbud och utökar jaktmöjligheter

Ryan Zinke har rivstartat sin nya tjänst som USA:s inrikesminister. Redan första dagen på jobbet gav han order om utökade fri- och rättigheter för landets jägare. Flera jakt- och vapenorganisationer menar nu att man fått en allierad i Washington.

När Ryan Zinke tillträdde sin tjänst som ny chef för inrikesdepartementet i Washington den 2 mars kom han på hästryggen till sin nya arbetsplats, en entré som skapade rubriker i hela landet.

Senare samma dag gav Zinke order om att förbudet mot blyammunition på federal mark skulle upphävas. Ett förbud som den avgående presidenten, Barack Obama skapade under sin sista dag som president.

Innan den första arbetsdagens slut hade Zinke utfärdat ännu en order som gav ett flertal underlydande departement i uppdrag att utöka jägarnas möjligheter till jakt på federal mark.

 

Aktiv jägare

Innan Ryan Zinke tillträdde sin nya tjänst var han republikansk kongressledamot för delstaten Montana. Han har ett förflutet som militär inom specialförbandet Navy Seals. Ryan Zinke är en aktiv jägare som nu hyllas av bland andra NRA (National Rifle Association) för sina åtgärder för att tillgängliggöra jakten för medborgarna.

Han får även kritik av flera frilufts- och miljöorganisationer, framförallt för att han stödjer olje- och gasutvinning samt byggandet av den omdiskuterade oljeledningen ”Keystone XL Pipeline”.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev