Svenska jägare ska ta bort oönskad fågel från paradisö

Mårdhundsprojektet anlitas åter internationellt i ett bevarandeprojekt.
Det handlar om att utrota den mycket skygga och intelligenta fågelarten indisk myna från en ö i Seychellerna.
Fågeln, som inte hör hemma på ön, ställer till med stora problem för inhemska fågelarter.

För två år sedan fick Jägareförbundets mårdhundsprojekt en förfrågan via IUCN, den internationella naturvårdsunionen, om att hjälpa till med att få bort en invasiv fågelart på Denis Island, en av Seychellernas öar i Indiska oceanen.

Det handlade om indisk myna som spridit sig till ställen där den inte hör hemma.

Green Islands Foundation, som sköter naturvården på Denis Island, hörde av sig till Mårdhundsprojektet och bad om hjälp med att försöka skjuta bort alla mynor, som har ställt till med stora problem för flera hotade fågelarter på ön.

 

P-A Åhlén och Mikael Paavola är nu på väg ner till North Island på Seychellerna. Bilden togs strax innan avfärd från Västerbotten. Foto: Privat

 

Intelligent och varsk

P-Å Åhlén, projektledare för Mårdhundsprojektet, åkte till ön och ägnade ett antal veckor åt att försöka skjuta bort de sista mynorna från ön. Fågeln är både intelligent och varsk och mycket svår att jaga.

P-A Åhlén lyckades bra med jakten och nu är han åter på väg till Seychellerna tillsammans med Mikael Paavola som också jobbar för Mårdhundsprojektet.

Den här gången går färden till ön North Island där man försökt utrota mynorna, men inte lyckats fullt ut.

 

Måste skjutas

– Samma naturvårdsmyndigheter har nu under drygt ett års tid försökt utrota mynorna även från North Island. Nu bedömer man att det finns 34 fåglar kvar, som man inte lyckats få att gå in i fällorna. De fåglarna måste skjutas. Därför har de hyrt in mig och Mikael Paavola för att skjuta bort de sista mynorna, berättar P-A Åhlén.

Under tre veckor ska de jaga de varska fåglarna. Till sin hjälp, förutom vapen, har de kamoflagegömslen och åtlar på strategiska ställen.

 

Får inte bomma

På Denis Island hade de uppskattat populationen till cirka 30 fåglar innan P-A Åhlén anlände. När han åkte därifrån hade han skjutit 65 fåglar.

– Jag känner mig ganska trygg i att vi kommer klara uppgiften på utsatt tid, men det handlar också om den största jaktliga utmaningen. Fågeln är mycket smart. Du får inte bomma ett skott då är flera års arbete förstört. Du kan inte skjuta en fågel medan en annan fågel tittar på. Bara enskilda fåglar kan skjutas och det måste ske i det närmaste ljudlöst.

Att Mårdhundsprojektet lyckades bra på Denis Island gör att Jägareförbundets framgångsrika projekt får förtroende att lösa problematiken med den invasiva fågelarten även på North Island.

 

Läs mer:

Seychellerna behövde kunskap från Jägareförbundet (extern länk)

Fakta

En invasiv art är en art som introducerats till områden utanför sitt ursprungliga utbredningsområde, som sprider sig av egen kraft, som skadar ekosystemet som de introducerats till, har negativa effekter på jordbruk och dylikt, åstadkommer ekonomisk skada, eller påverkar hälsan negativt hos djur och människor.

Källa: Wikipedia

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev