Den snabbt genomförda jakten visar att det snarare finns fler än färre lodjur i Gävleborg, jämfört med vad inventeringarna visat, menar Jägareförbundet. Foto: Johnny Olsson

Snabb jakt ett kvitto för Jägareförbundet

Den snabbt genomförda jakten på lodjur i Gävleborg understryker att Jägareförbundets länsförbund hade fog för att överklaga länsstyrelsens tilldelning. Det säger förbundets ordförande Johan Lundberg till Svensk Jakt.

Jägareförbundet Gävleborg har tidigare överklagat länsstyrelsens beslut om licensjakt på endast fem djur.

Enligt förbundet visar inventeringarna från förra vintern att antalet föryngringar överstiger det förvaltningsmål som länets viltförvaltningsdelegation satt till 16 årliga föryngringar.

För att sänka stammen till uppsatt mål skulle jakten behöva vara betydligt större och omfatta närmare 20 djur än de fem som länsstyrelsen beslutade om. Med en sådan jakt hade det ändå varit marginal till golvet som enligt delegationens beslut är satt till 13 föryngringar.

 

Frågande ordförande

Johan Lundberg. Foto: Lars-Henrik Andersson

– Trots dåliga förhållanden i och med bristen på spårsnö är jakten över på bara några timmar. Jag kan inte tolka det på annat sätt än att det snarare är fler än färre lodjur jämfört med vad inventeringarna visat och att vi har rätt i våra slutsatser, säger Johan Lundberg.

Han är frågande till hur länsstyrelsen resonerar i sin målstyrning mot uppsatta förvaltningsnivåer.

– Nu väljer man att lägga sig väl över det uppsatta målet. Ska det kompenseras till nästa år genom att man lägger sig väl under? Det rimliga är förstås att tilldelningen sätts utifrån vad inventeringarna visar mot uppsatt mål, säger Johan Lundberg.

 

Ett utspel

I slutet av den här veckan har viltförvaltningsdelegationen i länet möte. Då kommer man från Jägareförbundet att ta upp frågan om mål och målstyrning inom rovdjursförvaltningen.

Att man från förbundets sida nu ska begära utökad jakt tror inte Johan Lundberg, även om han inte utesluter det.

– Men en sådan begäran blir snarare ett utspel från vår sida. Jag bedömer att det inte kommer att hjälpa. Länsstyrelsen ändrar knappast sitt beslut för att jakten var över så snabbt, säger han.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev