Tranor gillar potatis och ställer till stora skador i odlingarna. Därför har länsstyrelsen i Östergötland beviljat skyddsjakt på ett begränsat antal fåglar. Foto: Jan Henricson

Skyddsjakt på tranor beviljad

Länsstyrelsen i Östergötland har beviljat skyddsjakt på trana på åkermark i närheten av fågelsjön Tåkern.

Skyddsjakten får bedrivas på två gårdar, varav Bjälbo är en och där det får fällas fem tranor. Så här långt har inga fåglar skjutits, eftersom tillståndet kom sent på hösten och potatissäsongen är i stort sett över, men på länsstyrelsen bedömer man att det kommer nya ansökningar om skyddsjakt till nästa år.

Som mest har det under året uppehållit sig rekordmånga, över 7.000, tranor vid Tåkern, och potiatisodlarna runt sjön har drabbats av omfattande skador. Om det vittnar bland annat Bruno Bergmar, som driver Bjälbo Trädgård AB, som för corren.se berättar om hur tranan är ute efter sättpotatisen och i sitt sökande drar upp hela ståndet varvid de nya knölarna blir liggande på jorden och förstörs.

Många försök har gjorts med att skrämma bort tranorna, med magert resultat. Nu tror man att det med tranor kan vara som med grågässen, att de reagerar mer på om någon fågel i flocken skjuts jämfört med om det bara skjuts skrämskott.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev