En mjölkbonde i Västerbotten får skyddsjaga tre kronvilt som förstör hans djurfoder. Foto: Johnny Olsson

Skyddsjakt på kronvilt som förstör djurfoder

Länsstyrelsen i Västerbotten har gett tillstånd till skyddsjakt på kronvilt i Västanbyn, Lövånger. Sammanlagt tre djur får skjutas.

Det är hos mjölkbonden Jan Andersson som en grupp kronvilt sedan slutet av februari börjat förstöra foder avsett för gårdens kreatur. Först tog de hål på plasten som täckte plansiloensilaget. När grindar sattes upp gav sig djuren på rundbalar istället. I början av mars inlämnades därför en ansökan om skyddsjakt.

Enligt länsstyrelsens beslut ska skyddsjakten i första hand riktas mot yngre djur och kalvar. Bara ett djur får fällas vid ett och samma tillfälle och jakten får endast bedrivas i anslutning till det område, där skadegörelsen skett.

Länsstyrelsens bedömning är att jakten ska ha en tillräckligt avskräckande effekt, men att lösningen på längre sikt är att fodret stängslas in.

Sedan några år finns en fast stam av kronvilt i den så kallade Mellanbygden i Västerbottens kustland. Djuren är troligtvis utvandrare från Nordmaling-området, där det funnits kronvilt sedan 1980-talet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev