Kammarrätten menar att det inte finns något som tyder på bristande impulskontroll hos mannen. Foto: Patrik Svedberg

Skattebrott och fortkörning inget skäl för att bli av med jaktvapnen

En jägare i 70-årsåldern förlorade sina vapenlicenser efter att ha dömts för flera skattebrott och trafikbrott. Förvaltningsrätten höll med polisen men jägaren får nu rätt i kammarrätten.

Det är tidningen Dagens juridik som i dag skriver om jägaren som hösten 2015 blev av med sina vapenlicenser. Detta efter att polisen återkallat dem med hänvisning till mannens bristande omdöme, pålitlighet och laglydighet.

Mellan åren 2003 och 2014 hade mannen fällts för ett sort antal fall av vårdslös skatteredovisning, bokföringsbrott, fortkörningar och bilbältesförseelser.
Jägaren överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Uppsala som dock gjorde samma bedömning som polisen.
Förvaltningsrätten menade dessutom att polisen hade meddelat jägaren att hans vapentillstånd kunde komma att dras in vid ytterligare brott.

Mannen överklagade sedan till Kammarrätten i Stockholm som nu river upp förvaltningsrättens dom.

 

Ingen bristande impulskontroll

Kammarrätten anser nämligen att mannens lämplighet att inneha vapen visserligen kan ifrågasättas med anledning av hans brottslighet men att bestämmelserna främst handlar om våldsbrott, rattfylleri och jaktbrott.

Kammarrätten menar att de aktuella brotten och förseelserna inte innefattar någon form av hänsynslöshet mot andras liv eller egendom och det finns inte heller något som tyder på bristande impulskontroll eller opålitlighet i nykterhetshänseende, skriver Dagens juridik.

 

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev