Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) öppnar för lägre skatt på både älgsafari och älgjakt. Foto: Jan Henricson

Sänkt moms på jakt enligt MP-förslag

Inför den kommande vårbudgeten kräver Miljöpartiet att momsen på naturguider sänks från 25 till 6 procent. Det skulle kosta statskassan 300 miljoner kronor och skulle även kunna komma jaktföretag till godo, uppger Dagens Nyheter.

Vill man se en älg på djurpark ligger momsen på biljetten på den lägsta momsnivån, 6 procent. Men om man vill ge sig ut i den riktiga naturen för att se eller jaga skogens konung i naturligt tillstånd ligger momsen på naturguidning på 25 procent.

Orimligt, tycker Miljöpartiet, som med förändringen vill stimulera svensk ekoturism.

Per Bolund (MP)

Per Bolund (MP)

– Det finns fantastiska möjligheter att expandera den här näringsgrenen, säger finansmarknadsminister Per Bolund till DN.

Han hoppas på fler jobb i småföretag, inte minst på landsbygden. Även jaktföretag kan komma att inkluderas. Det är Skatte­verket som slutligen avgör vilka aktiviteter som skulle omfattas.

– Vi tycker inte att det finns skäl att definiera det här för hårt. Det är viktigt att fler människor upptäcker den fantastiska svenska naturen. Sedan om man gör det genom flugfiske, fågelkikare eller om man väljer att göra det med gevär det är inte det viktiga, säger Per Bolund till DN.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev