Den snöfattiga vintern försvårar inventeringen av stora rovdjur. Foto: Johnny Olsson

Så många rovdjur hittades i Västra Götaland

Länsstyrelsen i Västra Götaland redovisar vinters inventeringsresultat.

Myndigheten skriver i ett nyhetsbrev att man kvalitetssäkrat ett revirmarkerande vargpar i norra Dalsland. Däremot har länsstyrelsen vare sig funnit hår eller spillning efter den varg som fanns på Kroppefjäll under hösten 2016.
En av vargvalparna som föddes i Kroppefjäll 2014 utgör numera par tillsammans med den så kallat genetiskt viktiga Tivedentiken.

 

Karta över lodjursföryngringar i Västra Götaland vintern 2016–2017. Källa: Länsstyrelsen

Tio lodjursföryngringar

Enligt länsstyrelsen inventering berördes länet av tio lodjursföryngringar. En föryngring delas med Jönköpings län, en med Hallands län och en med Norge.
Den gångna vintern har varit snöfattigt, vilket försvårat lodjursinventeringen avsevärt. Länsstyrelsen anser att användning av kameror blir allt viktigare i inventeringen av lodjur. Myndigheten skriver i sitt nyhetsbrev att man strävar efter att utöka samarbetet med sina kontaktpersoner. ”En inventering av rovdjur, oavsett om den bygger i huvudsak på snöspårning eller kameraanvändning, blir bara framgångsrik om länsstyrelsen får möjlighet att ta del av lokal kunskap om var rovdjur går”, skriver länsstyrelsen i Västra Götaland.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev