Jesper Skalberg Karlsson och Sven-Erik Bucht debatterar funktionsnedsattas möjlighet till jakt. Foto: Sveriges Riksdag

Riksdagsdebatt om funktionsnedsattas möjlighet till jakt

Jakt och viltvård är en viktig möjlighet till rekreation och friluftsliv i Sverige, samtidigt som den ökar förståelsen för djur och natur, skrev Jesper Skalberg Karlsson (M) till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S) i en interpellation till riksdagen som lämnades in 10 april.

Jesper Skalberg Karlsson beskriver den svenska jaktpolitiken som framgångsrik och lyfter fram Svenska Jägareförbundet som genom sina medlemmar reglerar viltstammarna och samarbetar med berörda myndigheter.

– Genom frivilliga insatser från jägare har vi livskraftiga viltstammar i landet. Den hållbara rovdjurspolitiken säkerställer att våra fem stora rovdjur har gynnsam bevarandestatus, skriver Jesper Skalberg Karlsson

 

Kostsamt och tidskrävande

– Men svensk jakt är tyvärr inte lättåtkomlig för alla.
Jägare med funktionsnedsättning behöver ofta använda sig av ett motordrivet fordon för att komma ut i terrängen. För detta krävs i de allra flesta fall dispens från terrängkörningslagen, jaktförordningen och jaktlagen, skriver Jesper Skalberg Karlsson och beskriver systemet med dispenser som kostsamt och tidskrävande.

Jesper Skalberg Karlsson avslutar sin interpellation till regeringen med att ställa en direkt fråga till statsrådet Sven-Erik Bucht:

– Kommer statsrådet och regeringen att presentera några nya förslag till lagstiftning under 2017 i syfte att underlätta jakt för människor med funktionsnedsättning?

 

2 maj hölls en riksdagsdebatt i då Sven-Erik Buch gavs möjlighet att svara på frågan och debattera ämnet under ett 14 minuter långt replikbyte med Jesper Skalberg Karlsson.

 

Se debatten här

 

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev