En överväldigande majoritet av länsstyrelserna upplever inga problem med balansen i viltförvaltningsdelegationerna. Trots detta så förändrar nu regeringen sammansättningen i delegationerna. Foto: Lars-Henrik Andersson

Regeringen kör över länsstyrelserna

En majoritet av länsstyrelserna tycker arbetet i viltförvaltningsdelegationerna fungerar bra. Balansen mellan de olika intressena skapar heller inga problem, enligt länsstyrelserna.

För ett år sedan gavs länsstyrelserna i landet möjlighet att svara på hur de tycker att viltförvaltningsdelegationerna fungerar.

Svensk Jakt har gått igenom svaren från länsstyrelserna.
En överväldigande majoritet av länsstyrelserna tycker arbetet fungerar bra.
Miljö- och energidepartementet ställde också frågan vad länsstyrelserna tyckte om balansen mellan olika intressen i delegationen.

 

Bra balans

Flera länsstyrelser tycker balansen är bra, även i de fall där det finns en uppfattning att jägarintresset överväger. Några länsstyrelser påpekar nämligen att en del av de politiska ledamöterna även har ett jaktligt intresse och att det därmed blir övervikt för jaktintresset.
Så här skrev till exempel länsstyrelsen i Jönköping i sitt svar till regeringen:
”Vi har inte upplevt några problem med balansen inom delegationen. Vi kan konstatera att även om jakt- och viltvårdsintresset enligt förordningen om viltförvaltningsdelegationer formellt representeras av en ledamot har flera av de övriga ledamöterna en jaktlig bakgrund. Detta ger jakt- och viltvårdsintresset en förhållandevis stark representation samt bidrar till att delegationen har relevant kompetens.”

 

Positivt med jaktengagemang

På samma sätt resonerar länsstyrelsen i Norrbotten:
”De förtroendevalda tycker ju också att det borde vara positivt att de är personligt intresserade av delegationens frågor, och där har de naturligtvis en poäng.”
Även länsstyrelsen i Värmland är inne på samma linje:
”Många ledamöter, oavsett vilket intresse de representerar har ett stort engagemang i jaktfrågor. Detta är positivt utifrån perspektivet att ledamöterna har kunskap och erfarenhet som är till nytta för VFD.”

Cirka hälften av landets länsstyrelser konstaterar att flera av ledamöterna är jaktligt intresserade men att det praktiskt inte inneburit några problem.

Några krav på att miljö- och naturvårdsorganisationerna behöver fler företrädare förs inte fram av länsstyrelserna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev