Den 16 oktober påbörjas förhandlingarna angående jakthärvan i Norrbotten i Luleå tingsrätt. Foto: Lars-Henrik Andersson

Rättegång om jaktbrott i oktober

Rättegångsdatum är nu satt i den stora jaktbrottshärvan i Norrbotten.

Med start den 16 oktober ska Luleå tingsrätt ha förhandlingar i den omfattande jaktbrottshärva Svensk Jakt tidigare rapporterat om.

– Vi har avsatt hela veckan, måndag till och med torsdag och med fredagen som reservdag, säger miljöåklagare Åse Schoultz.

 

Bakgrund

Den 30 juni väcktes åtal i den stora jakthärvan i Norrbotten. Totalt handlar det om 23 åtalspunkter. Fem män misstänks för grova jaktbrott, artskyddsbrott, jakthäleri och brott mot vapenlagen.

Det ska ha förekommit olagliga, omgjorda vapen. Strypta björnar och lodjur. En misstänkt har haft officiella uppdrag för länsstyrelsen och varit delaktig i forskningsprojekt med sändarförsedda rovdjur. De misstänkta brotten kan enligt åklagaren ha pågått i många år. 

 

Bevis

Bland bevismaterialet finns telefonavlyssning samt bilder från åtelkameror och mobiltelefoner på döda lodjur, järvar och björnar. Även spårloggar från hundpejlar.

– Normalt sett är den här typen av brott svåra att utreda, men här har vi lyckats samla mycket bevis, har åklagaren Åse Schoultz tidigare sagt.

Däremot har polis och åklagare inte funnit några av de döda djuren, och heller inga kulrester som kan matchas mot ett specifikt vapen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev