I uppdraget till Polisen betonar regeringen att myndighetens rutiner måste vara sådana att utövandet av jakt och jaktskytte inte försvåras. Foto: Jan Henricson

Rapport om vapenlicenser försenad

I morgon, 1 mars, skulle Polismyndigheten lämna sin rapport till regeringen angående de långa handläggningstiderna av vapenlicenser. Men på grund av att inrikesminister Anders Ygeman inte är på plats skjuts överlämnandet fram en vecka.

Polisen fick i juli 2015 regeringens uppdrag att redovisa vad man ska göra för att förbättra hanteringen av vapentillstånden. Regeringens beslut hade föregåtts av en lång diskussion, där skarp kritik riktats mot polisen för dess senfärdighet, bland annat från JO.

Regeringen vill genom uppdraget ha svar på varför handläggningstiderna är så långa, vad Polismyndigheten ämnar göra för att korta dem till rimlig tid, samt hur man ska utjämna skillnader över landet.

I instruktionerna till Polisen skrev regeringen:

”Det är angeläget att Polismyndighetens rutiner för prövningar av ansökningar om vapenlicens är utformade på ett sätt som inte i onödan försvårar utövandet av jakt samt jakt- och målskytte.”

 

Samma rutiner

En delrapport lämnades i mars förra året, något som svenskjakt.se berättade om här.

I rapporten, som var upprättad av verksamhetsansvarige för vapenfrågor, Peter Thorsell, beskrevs varför handläggningstiderna är så långa. Flera åtgärder till förbättringar föreslogs också i delrapporten.

En sådan var att få till enhetliga och lättarbetade rutiner vid myndighetens olika distrikt för vapenärenden. Problemen med ofullständigt ifyllda ansökningar åtgärdas genom ett digitalt anpassat formulär med vallistor för fabrikat och vapentyp, och med obligatoriska fält som måste vara ifyllda för att ansökan ska kunna skickas.

 

Nationell support

Utöver det beskrevs flera datatekniska åtgärder, som automatisk diarieföring av inkomna ärenden samt automatisk överföring av information från e-formuläret till vapenregistret.
Tiden som handläggarna lägger på att besvara telefonsamtal från licenssökande med frågor som rör handläggningstiden eller var ett visst formulär kan hittas föreslogs kortas genom att en nationell supportfunktion inrättas. Där ska också enklare vapenjuridiska frågor kunna besvaras.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev