Den republikanskt dominerade kongressen förbereder en lag som innebär privatisering av enorma statligt ägda markområden i de natursköna delstaterna i västra USA. Bilden är från Arizona. Foto: Jan Henricson

Privatisering av land upprör jägare

Jägare och naturvårdare i USA protesterar när republikanerna i kongressen nu förbereder en försäljning av stora statligt ägda landområden. Det handlar om privatisering av marker motsvarande en yta av delstaten Connecticuts storlek.

Ett av argumenten för en försäljning är att markerna inte är till någon nytta för de amerikanska skattebetalarna. Men det håller inte Jason Amaro, som representerar organisationen Arizona Backcountry Hunters & Anglers, med om. Han benämner lagförslaget som ”land grab”:

– Sist jag kollade var jägare och fiskare skattebetalare, säger han syrligt till The Guardian.

Jason Amaro bor i New Mexico, en stat där närmare 324.000 hektar statlig mark ska bjudas ut på marknaden. Jakten och fisket i delstaten omsätter 650 miljoner dollar och är således en viktig näring.

Och protester hörs från flera håll. I Utah kritiseras politikerna för att genomdriva försäljningen i det tysta utan att befolkningen får möjlighet att påverka. Där beskriver också en naturvårdsförening försäljningen som att sälja huset för att ha möjlighet att betala elräkningen.

De statliga marker som ska säljas ligger nästan uteslutande i de stora, förhållandevis glesbefolkade, och natursköna staterna i västra USA. Staterna som berörs är Arizona, Colorado, Idaho, Montana, Nebraska, Nevada, New Mexico, Oregon, Utah och Wyoming.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev