I samband med mjältbrandsfynden på Omberg förra året samlade jägare in blodprov från fällda älgar. Nu ska SVA undersöka om vilda och tama djur i området bär på antikroppar mot den fruktade sjukdomen. Foto: Gunnar Nilsson

Pengar till forskning om mjältbrand

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) får en miljon kronor till forskning om mjältbrand.

Det är forskningsrådet för hållbar utveckling, Formas, som beviljar bidraget efter en akutansökan. Syftet är att snabbt säkra material och data från sommarens utbrott i ekoparken Omberg i Östergötland.

SVA kommer att samarbeta med Sveriges lantbruksuniversitet och Umeå universitet i mjältbrandsprojektet. Prover från både tama och vilda djur i Ombergsområdet kommer att samlas in för att se om det finns antikroppar mot mjältbrand, vilket skulle indikera att djuren tidigare träffat på smittan.

 

Intervjuer

Prover kommer även att samlas in från miljön. Människor som berörts av utbrottet på olika sätt, till exempel drabbade djurägare, ska intervjuas om sina tankar och erfarenheter kring utbrottet och kontakterna med myndigheter.

– Syftet är att vi ska lära oss för att bättre kunna förebygga liknande händelser i framtiden. Vi kommer att lämna in fler forskningsansökningar för att ta fram modeller för att kunna förutsäga utbrott, och då bland annat titta på geologi, klimat och väder, säger statsepizootolog Ann Lindberg, SVA, som är projektledare.

 

Fler utbrott

Utbrotten av mjältbrand har ökat på senare år. Från 2008 fram till nu har fyra utbrott skett mot ett fåtal de föregående 50 åren.

– Fyra utbrott är mycket. Det kan bland annat bero på klimatförändring och förändrad markanvändning.

Projektet kommer att bedrivas under 2017.

Fakta

Tre älgar som hittades döda 2016 på Omberg i Östergötland var smittade av mjältbrand. Men framför allt var det nötkreatur som drabbades.

Mjältbrand orsakas av en sporbildande bakterie, Bacillus anthracis. Sporerna är mycket motståndskraftiga och kan överleva i jord över 50 år. Alla däggdjur är känsliga för infektionen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev