Klimat- och Miljöminister Vidar Helgesen. Foto: Bjørn Stuedal

Pengar i stället för vargjakt i Norge

Vidar Helgesen, Norges Klimat- och Miljöminister beviljar ekonomiskt tillskott till kommuner med vargrevir. Det är inte pengar som behövs anser kommunerna.

Norges Klimat- och Miljöminister Vidar Helgesen har gjort sig känd bland jägarna i landet för att kraftigt ha reducerat licensjakten på varg i Norge. Nu erbjuder regeringen sammanlagt 40 miljoner norska kronor som tillskott för de kommuner som har vargrevir. Kritikerna menar att det är pengar som ska kompensera för utebliven licensjakt på varg.

Vidar Helgesen är kraftigt impopulär i vargkommunerna och tillskottet av pengar verkar inte blidka kritiker som menar att pengarna ska  bekosta ännu större vargpopulationer, rapporterar NRK.

– Stödet ska bidra till att lindra belastningen som några upplever i områden med vargrevir, säger Vidar Helgesen till NRK.

 

Kritiska röster

– Jag tror inte att detta är något som kommunerna önskar, det kommer att leda till att vi får fler vargar, och det gynnar varken lantbruket eller kommunerna, vissa går så långt som att kalla det för judas-pengar, säger lokalpolitikern och lantbrukaren Ståle Støen till NRK.

Vargkommunerna Hedmark, Østfold, Akershus och Oslo ska själva fördela pengarna.

 

Det finns de som är nöjda

En som är nöjd med beskedet är biträdande stadsdirektör i Åsnes, Kristian Botten Pedersen (Venstre).

– Det är med glädje vi ser att det sätts av medel till det här, även om summan inte är så stor är det ett principiellt viktigt steg i rätt riktning, säger Kristian Botten Pedersen till NRK.

– Målet är att de som drabbas ska får fullständig kompensation, men vi är nöjda så här långt, säger Kristian Botten Pedersen.

 

Ökad kunskap

Regeringen vill även ge 12,6 miljoner kronor till olika projekt som ska öka kunskapen om vargens beteende och effekt på ekosystemet. Samtidigt avsätts 7,4 miljoner kronor till radiomärkning av varg och tätare uppföljning av bestånden.

– Mer kunskap kan bidra till att reducera konflikter, säger Vidar Helgesen.

Fakta

Den norska vargjakten minskades rejält i omfattning av klimat- och miljöminister Vidar Helgesen (M).

Totalt skulle 48 vargar fällas vid licensjakten som drog igång 2 januari i år. Men den 20 december 2016, knappt två veckor före jaktstarten, sa Vidar Helgesen plötsligt nej till Rovviltnämndens beslut om att fälla 32 vargar i fyra revir i Hedmark. Därmed fick bara 16 vargar fällas vid licensjakten.

Efter Vidar Helgesen beslut har en mycket hätsk vargjaktsdebatt rasat i Norge.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev