Knappt hade bläcket torkat på överenskommelsen innan ett nytt ordkrig blossade upp mellan skogsbruket och Jägareförbundet om klövviltsstammarna och utfodring. Foto: Lars-Henrik Andersson

Nya strider i klövviltsfrågan

Röken från fredspipan hade knappt lagt sig innan konflikten blossade upp igen.
I somras skrev företrädare för skogsbruket och Jägareförbundet under en överenskommelse gällande klövviltsförvaltningen.
Strax före jul riktade dock företrädare för LRF och Södra Skogsägarna skarp kritik mot förbundet i klövviltsfrågan.

 

Efter många diskussioner i Jägareförbundets styrelse skrev ordförande Björn Sprängare i somras under en överenskommelse med skogsbruket.
Det var Bergvik Skog, Lantbrukarnas riksförbund och Skogsägarföreningarna samt Skogsindustrierna, Sveaskog och Svenska Jägareförbundet som kom överens om en gemensam avsiktsförklaring för klövviltsförvaltningen, samt ett förhållningssätt kopplat till denna.
– Parterna ska sträva efter att i så stor omfattning som möjligt uppnå samsyn kring mål för klövviltet och jakten, sade Björn Sprängare, ordförande i Svenska Jägareförbundet, i samband med överenskommelsen.

Björn Sprängare. Foto: Lars-Henrik Andersson

 

Bättre samarbete

Sven Erik Hammar, ordförande i LRF Skogsägarna, talade om ett ännu bättre samarbete mellan markägare och jägare.
I överenskommelsen fanns även en skrivning om att Jägareförbundet inte ska driva krav på att slopa utslagsrösten i älgförvaltningsgrupperna. Man kom också överens om en samsyn vad gäller inventeringsmetoder.
I överenskommelsen pratas även om att uttalanden i frågor som rör klövviltsförvaltning ska präglas av god etik för att bygga upp och upprätthålla förtroende för varandra och förvaltningssystemet.
Men ett halvår efter att skogsbruket och Jägareförbundet skakat hand så har nu ett verbalt ordkrig blossat upp i södra Sverige.
I mitten av december skrev företrädare för Jägareförbundet Kronoberg och Jägareförbundet Jönköping en debattartikel i Smålandstidningen om viltolyckor. I artikeln menade skribenterna att det finns fler orsaker till viltolyckor än enbart viltstammarnas storlek.

 

LRF upprörda

Det fick LRF och Södra Skogsägarnas viltgrupp att gå i taket. I ett svar på Jägareförbundets insändare skrev de följande: ”Men det tycks samtidigt ligga i Jägareförbundets DNA att ständigt öka stammarnas storlek.”
Vidare:
”Jägareförbundets svar på problematiken kommer aldrig att vara att begränsa viltstammarna. Därför kan organisationen heller inte betraktas som ansvarsfull i frågan om hur viltolyckor bör begränsas.”

Anette Petersson menar att det är en bra och konstruktiv dialog som krävs för att komma framåt i klövviltsfrågan. Foto: Jan Henricson

Jägareförbundet svarade för någon dag sedan på kritiken i en insändare med bland annat följande meningar: ” Vi vill påminna om att LRF hoppade av det tidigare samarbetet för att begränsa vildsvinsstammen, men att Svenska Jägareförbundet gick vidare och ensamt lyckades få till stånd en jakt som stoppade tillväxten, vilket faktiskt är världsunikt. Det finns följaktligen inte heller något stöd för att Svenska Jägareförbundet inte tar ansvar för att reglera viltstammarna.”
Anette Petersson, vice ordförande för Jägareförbundet Jönköping, tycker den uppkomna situationen är jättetråkig och menar att det nu krävs dialog för att komma framåt.
– Vi har många gemensamma frågor och även gemensamma medlemmar. Vi ska inrikta oss på dialog och samarbete och vi hoppas nu få till ett bra och konstruktivt möte i närtid med företrädare för Södra och LRF, säger hon.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev