Naturvårdsverket föreslår nya regler för viltvårdsområden. Foto: Lars-Henrik Andersson

Nya regler för viltvårdsområden

Det ska bli lättare för en fastighetsägare att gå ur ett viltvårdsområde. Dessutom ska inte viltvårdsområdena kunna besluta om vildsvinsjakt. Det framgår av Naturvårdsverkets förslag till nya regler för viltvårdsområden.

Naturvårdsverket har fått i uppdrag av regeringen att föreslå nya regler för viltvårdsområden. I dag redovisades förslagen för regeringen. Förslagen syftar till att förenkla och påverka viltvårdsområdesföreningarnas möjlighet att fatta beslut och styra över jakten inom området, uppger Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.
Naturvårdsverket menar att de föreslagna regelförändringarna innebär en anpassning till den adaptiva viltförvaltning som råder idag, och då särskilt till den nya älgförvaltningen.

 

Enklare gå ur

Naturvårdsverket föreslår förenklingar som ökar hänsynen till, och inflytande för enskilda fastighetsägare. Förslaget syftar bland annat till att göra det enklare att gå ur och därmed kunna byta viltvårdsområde när detta gynnar viltvården med hänsyn till allmänna intressen. Om en fastighet till största delen ingår i ett älgförvaltningsområde som ligger utanför viltvårdsområdet eller andra förutsättningar väsentligen ändrats, föreslås länsstyrelsen få besluta om utträde.

– Idag finns ett antal viltvårdsområden vars fastigheter tillhör olika älgförvaltningsområden vilket medför problem för framförallt gemensamhetsjakten. Med vårt förslag kan de här problemen undvikas, säger Alf Pettersson, chef för sektionen för viltförvaltning på Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket föreslår även att ett viltvårdsområde fråntas möjlighet att besluta om jakt på vildsvin för att öka möjligheten till att begränsa stammens storlek och därmed minska skadorna som vildsvin orsakar.

 

Inga beslut om vildsvinsjakt

Så här skriver verket i ett pressmeddelande:

”För att skapa alla möjligheter till en effektiv vildsvinsjakt och på så vis begränsa skador från vildsvin, är ett av förslagen att viltvårdsområdet inte ska kunna besluta om den jakten.”

Naturvårdsverket har även föreslagit ändringar som syftar till ökad tydlighet och samlad kunskap inom viltvårdsområdena, till exempel förslag på krav att hålla aktuella register och att endast jakträttshavare som deltar i jakten ska kunna påläggas avgift.

Det finns även förslag som syftar till att göra det enklare för fastighetsägaren (eller jakträttshavaren när det är aktuellt) att upplåta och överlåta jakträtt samt för föreningens styrelse att medge tillstånd löpande under året.

Enligt förslaget bör nya viltvårdsområden endast bildas om det är lämpligt med hänsyn till älgförvaltningen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev