Professor emeritus Kjell Danell, till vänster, är huvudredaktör för den nya boken om jaktens historia. Bilden är från juni 2016, då Danell tog emot Jägareförbundets förtjänsttecken i guld tillsammans med Roger Bergström. Foto: Lars-Henrik Andersson

Ny bok om jaktens historia och betydelse

Viltet finns bland oss alla. Så lyder inledningen till boken Jaktens historia i Sverige som är på väg ut i handeln. I samband med utgivningen hålls ett seminarium.

Jaktens historia utkommer i maj.

I maj utkommer boken Jaktens historia i Sverige, med underrubriken ”vilt, människa, samhälle, kultur”. Boken är ett tvärvetenskapligt arbete och har skrivits av ett 20-tal författare, med ekonomiskt bidrag från Svenska Jägareförbundet, Naturvårdsverket och forskningsprogrammet ”Future Forests”. Den är en uppföljare till boken Vilt, människa, samhälle från 2010.

 

Lärobok

Jaktens historia i Sverige berättar om viltets, jaktens, vapnens och hundarnas historia samt hur viltet nyttjats och förvaltats från medeltiden och fram till dagens moderna jakt.

Författarna belyser jaktens betydelse för naturen, kulturen och samhället genom tiderna. Boken är en lärobok för studenter i miljö-, naturresurs- eller viltförvaltning men också lämplig för de jägare och naturintresserade som vill ta del av tidigare generationers kunskap.

 

Bättre förståelse

– Denna bok, liksom den tidigare, kan ses som bredvidläsning till jägarexamen för att ge en bättre förståelse av allt som kretsar kring jakten. Att lära sig mer om hur viltet tidigare jagades och nyttjades kan säkerligen ge den moderna jägaren tips för den egna jakten och viltets tillvaratagande säger Kjell Danell, en av författarna.

Han fortsätter:

– Även beslutsfattare kan få ett vidgat perspektiv och därför bättre förstå dagens diskussion.

 

Seminarium

I samband med bokens utgivning planeras ett seminarium på Naturhistoriska riksmuseet där forskare och viltförvaltare kommer att göra historiska tillbakablickar, men även spekulera kring framtiden.
– Det blir korta sammandrag ur boken, men också frispråkiga diskussioner om jakten och viltförvaltningens framtid, säger Kjell Danell.

 

Professorer

Redaktörer till Jaktens historia i Sverige är Kjell Danell, professor emeritus i viltekologi, SLU, Umeå, Roger Bergström, tidigare adjungerad professor i viltekologi, SLU, Umeå, Leif Mattsson, professor emeritus i det skogliga mångbrukets ekonomi, SLU, Alnarp, och Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria, KTH, Stockholm.

Gratis inträde

Seminariet hålls onsdag 3 maj, 9.00–15.30 på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Kostnadsfritt inträde, inklusive lunch och fika.

Anmälan till kjell.danell@slu.se snarast. Antalet platser är begränsat, först till kvarn gäller.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev