Kan ett får skydda sig mot varg genom att försöka springa ifrån rovdjuret? Foto: Olle Olsson & Martin Källberg

Norge: Snabbare får ska minska vargattackerna

Vargar dödade färre får om bönderna valde mer snabbsprungna fårraser.
Det kanske låter som en Norgehistoria. Men det är ett utspel från Øyvind Solum, ledare för Rovviltnämden i Oslo samt fylkesledare för Miljöpartiet De Gröna i Akershus.

I sommar har en eller flera vargar dödat omkring 150 får i området mellan Akershus och Oppland. Øyvind Solum tror sig ha hittat lösningen på vargproblemet – han vill se får som kan röra på påkarna i expressfart.

– En av orsakerna till att varg dödat så många får som de gjort norr om Akershus är att fåren är av en ras som inte har så lätt för att springa eller skydda sig, påstår Øyvind Solum, till NRK.

Norskt kvitfår är enligt NRK den vanligaste fårrasen i Norge. Fåren är storväxta och framavlade för att ge mycket kött.
– Med andra fårraser får man färre vargdödade får. Så länge bönderna inte testar andra fårraser har de inte prövat allt som är möjligt för att få varg och får att samexistera, säger Øyvind Solum.

 

Får mothugg

Kanske inte helt oväntat får Øyvind Solum mothugg på sina påståenden. Ketil Melvold är ledare för Hurdal Sau og Geit och han tror inte ett dugg på Solums förslag till lösning på vargproblemen.
– Om fåret springer 35 eller 40 kilometer i timmen spelar ingen roll. Vargen dödar fåren i vilket fall, säger Ketil Melvold, till NRK.

 

Chanslös mot en varg på jakt

Och Ketil Melvold får stöd av Anne Lise L. Sandnes. Hon är ledare för Akershus-delen av föreningen för Gammelnorsk Spælsau. Hon berättar att fårrasen har funnits i Norge i flera tusen år och har kvar instinkten att samla ihop flocken och sedan sätta de starkaste fåren ytterst i gruppen när de vädrar fara.

De mer ”moderna” fårraserna, menar Anne Lise L. Sandnes, försöker istället springa ifrån ett rovdjur. Något som är omöjligt eftersom till exempel en varg är snabbare än ett får.

Men även om Anne Lise L. Sandnes gärna vill hålla fram sin fårras Gammelnorsk Spælsau menar hon att även den har mycket svårt att klara sig vid ett vargangrepp.

– Mot en varg på jakt har inte heller gammelnorsk spælsau någon chans, konstaterar Anne Lise L. Sandnes.

Fakta

Enligt Rovdjurscentret De5Stora kan en varg springa i en hastighet av 50 kilometer i timmen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev