Utredningen om den skoterdödade järven i Gällivare öppnas igen. Foto: Kjell-Erik Moseid

Nedlagd utredning om skoterdödad järv återupptas

Förundersökningen om den skoterdödade järv som hittades nära Gällivare i februari lades ner. Nya uppgifter har kommit fram och nu tar man upp utredningen igen.

I början av februari hittade länsstyrelsens naturbevakare misstänkta spår i skogarna utanför Gällivare, det visade sig att en järv körts ihjäl med skoter.

– Vi åkte till platsen och försökte spåra med helikopter, men det var svårt. Det som hände med den förundersökningen var att den ganska tidigt blev nedlagd, säger Andreas Nyberg, gruppchef för miljöbrottsgruppen i polisregion Nord till P4 Norrbotten.

 

Ny information

– Det som har hänt är att vi har fått in ny information i det ärendet, och åklagaren har då beslutat att återuppta förundersökningen, baserat på de uppgifter vi har fått in, säger Andreas Nyberg.

Den dödade järven hade slagit renar i området sedan i december. Den kördes ihjäl några dagar efter att Förvaltningsrätten i luleå sagt nej till skyddsjakt.

Enligt åklagare Christer Jarlås är de här uppgifterna en del av förundersökningen.

 

Det finns ytterligare uppgifter men varken Christer Jarlås eller Andreas Nyberg vill kommentera vidare.

– Exakt vad som har hänt eller vilka utredningsåtgärder som vi kommer att vidta nu med anledning av nya uppgifter, det vill jag faktiskt inte kommentera, säger Andreas Nyberg till P4 Norrbotten

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev