Foto: Kjell-Erik Moseid

Naturvårdsverket vill förenkla jakten på allmänt vatten

Naturvårdsverket vill ha enklare regler för jakt på allmänt vatten. Verket har därför till regeringen föreslagit flera förenklingar och effektiviseringar för jakten. Syftet är, enligt Naturvårdsverket, att fler ska få möjlighet att jaga och samtidigt minska administrationen för länsstyrelserna.

Förslaget innebär att jägare bara behöver anmäla sig till jaktkortsregistret och berätta i vilket län man tänkt jaga. Naturvårdsverket föreslår även att anmälan ska vara avgiftsfri.

– Det har tidigare varit ett ansökningsförfarande för att få tillstånd till jakt på allmänt vatten. De nuvarande bestämmelserna har öppnat upp för olika tolkningsmöjligheter, vilket kan förklara varför tillämpningen har skiftat mellan länen. Förslaget fokuserar på ökad tydlighet och att det ska bli enklare för alla inblandade, säger Alf Pettersson, chef för sektionen för viltförvaltning på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

 

Tillåts för fast bosatta i Sverige

Naturvårdsverket föreslår också att jakten på allmänt vatten tillåts för fast bosatta i Sverige. Med fast bosatta i Sverige likställs den som har uppnått närmare anknytning till Sverige genom våra internationella åtaganden om etableringsfrihet arbetskraftens fria rörlighet och utbyte av tjänster. Det ska dock vara möjligt för länsstyrelserna att begränsa jakten i sina föreskrifter eller i enskilda beslut. Om det behövs med hänsyn till kust- och skärgårdsbefolkningen, naturvården eller av hänsyn till andra intressen får länsstyrelsen undanta områden från jakten och begränsa den tid när jakten får ske.

– Jakten på allmänt vatten är liten i förhållande till den jakt som bedrivs på enskilda vatten. Vi räknar med en ökad jakt genom vårt förslag, men inte att jakten kommer att påverka populationerna som helhet negativt, säger Alf Pettersson.

Fakta

Allmänt vatten är ett vattenområde som inte ingår i någon fastighet. Till fastigheterna hör allt vatten inom 300 meter från fastlandet, samt allt vatten inom 300 meter från öar som är längre än 100 meter. Den som äger fastigheten har jakträtt inom 100 meter från småöar (öar kortare än 100 meter), trots att det området räknas som allmänt vatten.

Det finns även allmänt vatten i de stora sjöarna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev