16 jakttorn har saboterats i Jämtland, men den misstänkte frias av hovrätten. Arkivbild: Jan Henricson

Misstänkte jakttornssabotören frias

Den man som tidigare dömts till fängelse för att ha saboterat ett antal jakttorn i Jämtland friades i dag av hovrätten, skriver Östersunds-Posten.

Det var i höstas som en 54-årig man ställdes inför rätta för att ha sågat ner 16 jakttorn på olika orter i länet. I rättegångsförhandlingarna hävdade han att han var oskyldig och att han befunnit sig vid de nedsågade tornen av en slump. Fotografier från de olika platserna och olika torn hittades i hans kamera.

Tingsrätten fann dock mannens berättelser orimliga och la det som grund till att finna honom skyldig för skadegörelse. Han dömdes därför till tre månaders fängelse, en dom som överklagades.

Hovrätten påtalar i sin dom att det är åklagaren som har bevisbördan i åtalet. Man menar att åklagaren inte i någon av åtalspunkterna kunnat visa att det är ställt bortom rimligt tvivel att det är den åtalade mannen som utfört gärningarna. Därför frias han helt, enligt Östersunds-Posten.

De skadeståndsyrkanden som gjorts ogillas också eftersom de är baserade på att mannen begått brott. När detta inte har kunnat bevisas kan han heller inte lastas med att betala skadestånd, enligt domstolen.

Mannen beviljas ersättning för sina rättegångskostnader i hovrätten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev