Jörn Rausing har drivit sitt ärende ända upp till Högsta förvaltningsdomstolen, för att få förvara jaktvapen i Sverige. Arkivbild: Kjell-Erik Moseid

Miljardär i utlandet får ha vapen i Sverige

Miljardären och ägaren till Tetra Laval, Jörn Rausing, får förvara sina jaktvapen i Sverige trots att han sedan 30 år är bosatt i Storbritannien, enligt en dom i Högsta förvaltningsdomstolen.

Miljardären och utlandssvensken Jörn Rausing, sonson till Tetra Paks grundare Ruben Rausing, får förvara sina vapen i Sverige även fortsättningsvis, efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen. Foto: Ocado

Miljardären och utlandssvensken Jörn Rausing. Foto: Ocado

Det prejudicerande utfallet i Högsta förvaltningsdomstolen får betydelse för andra jagande utlandssvenskar som vill förvara sina vapen i hemlandet. Enligt domstolen kan inte en utlandsboende vapenägare vägras tillstånd att förvara sina vapen hos annan i Sverige.

Rausings tillstånd att förvara sina vapen hos en person boende i Sverige löpte ut i mars 2014. När han ansökte om ett förnyat tillstånd sa Polismyndigheten nej, med motiveringen att förvaringen inte längre kan ses som tillfällig.

Beslutet överklagades till förvaltningsrätten som ansåg att det fanns särskilda skäl att bevilja ett tillstånd. Ärendet gick dock vidare till kammarrätten som gav Polismyndigheten rätt.

 

Risk för stöld

Men Rausing gav sig inte. Vid sina besök i Sverige vill han ha möjlighet att jaga i Skåne, Jämtland och Värmland med ”svenska och internationella affärskontakter till det bolag där han är verksam”.

I överklagandet till Högsta förvaltningsdomstolen skriver Jörn Rausing att han inte använder vapnen i Storbritannien och att det med den ökade stöldrisken i samband med transport finns särskilda skäl för honom att få förvara vapnen i Sverige. Det administrativa merarbetet vid in- och utförsel av vapnen var ett annat argument.

Polismyndigheten ansåg att överklagandet skulle avslås. Man menar att ett tillstånd att förvara vapen hos annan ska ses som ett undantag från huvudregeln att ägaren själv har kontroll på sina vapen. Tillståndet ska tidsbegränsas och regelbundet omprövas, vilket innebär att en sådan förvaring inte ska vara permanent.

 

Annat synsätt

Men Högsta förvaltningsdomstolen ser saken på ett annat sätt. Även den som är bosatt i ett annat EU-land kan få svensk vapenlicens, om den sökande intygar att vapnet endast ska innehas i Sverige. Det talar för att vapnet, när tillståndsinnehavaren är bosatt i ett annat EU-land, ska kunna förvaras hos någon annan, skriver domstolen och fortsätter:

”Mot denna bakgrund konstaterar Högsta förvaltningsdomstolen att möjligheten att få tillstånd att förvara vapen hos någon annan inte förutsätter att vapeninnehavare är bosatt i Sverige och inte heller att förvaringen är en tillfällig lösning”.

 

Bakläxa

Man skriver också att Jörn Rausing har intygat och motiverat sin avsikt att inneha vapnen endast i Sverige. Att han sedan många år är bosatt i Storbritannien kan inte ligga till grund för att inte ge honom ett nytt tillstånd, anser domstolen.

Polismyndigheten får alltså bakläxa och Högsta förvaltningsdomstolen skickar tillbaka ärendet till myndigheten för förnyad prövning.

Att Högsta förvaltningsdomstolen över huvud taget tar upp vapenärenden till prövning är ovanligt, men händer då och då. Vid en kontakt med domstolen uppger man att det under förra året förekom ett eller två sådana ärenden.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev