Naturvårdsverket vill helst inte flytta fler vargar i sitt arbete att förstärka genetiken i vargstammen. Foto: Olle Olsson

Naturvårdsverket vill helst inte flytta fler vargar i sitt arbete att förstärka genetiken i vargstammen. Foto: Olle Olsson

Mer pengar till renskötseln ska lösa genetiken i vargstammen

Åtgärder i renskötselområdet är nyckeln att klara av arbetet med genetisk förstärkning av vargstammen. Det menar Naturvårdsverket – som nu vill få till ett nära samarbete med rennäringen.

Naturvårdsverket har beslutat hur myndigheten ska arbeta för att upprätthålla en gynnsam bevarandestatus för vargstammen i Sverige för fem år framåt. ”Den plan som tagits fram är i linje med strategin för svensk viltförvaltning och är därmed inriktad på att främst arbeta förebyggande”, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Verket vill helst inte flytt fler vargar i det fortsatta genetikarbetet. Naturvårdsverket menar att vargflyttarna inte är en normal förvaltningsåtgärd utan kan ske som en nödåtgärd i det enskilda fallet. Istället menar verket nu att renskötsel är nyckeln för att få en bättre genetik i vargstammen. ”Sametingets brist på medel och myndighetens prioriteringsordning gällande bidrag till förebyggande åtgärder är ett problem som behöver lösas”, skriver Naturvårdsverket.

Utanför renskötselområdet är det huvudsakligen rovdjursavvisande stängsel som är den långsiktiga lösningen och det bör finnas medel för åtgärder för att skydda tamdjur fram till dess att sådana stängsel finns, särskilt i revir som tillhör invandrade vargar som ännu inte reproducerat sig, fortsätter myndigheten.

Däremot nämns inte hur hundar ska skyddas mot vargangrepp.

 

Efterarbete

”När sedan minst två vargar som är obesläktade med den skandinaviska vargstammen har reproducerat sig med en skandinavisk varg bör arbetet inriktas på åtgärder som ökar överlevnaden av dess/deras avkommor, säkra att fortsatt reproduktion kan ske, samt att arbeta för att det finns ett fortsatt inflöde av nya vargindivider från den finsk/ryska populationen”, skriver Naturvårdsverket i pressmeddelandet.

Det ska därmed också vara svårare att få skyddsjakt på en så kallat genetiskt viktig varg. Verket skriver: ”Ju större negativ påverkan ett skyddsjaktbeslut har för populationen av den aktuella arten, ju högre krav bör ställas på tolkningen av de tre kriterierna som ska vara uppfyllda för att få medge skyddsjakt.”’

 

Naturvårdsverket har tre delmål i genetikarbetet:

1. Antalet finsk-ryska vargar som naturligt vandrar in i Sverige minskar inte under den kommande femårsperioden.
2. Fler finsk-ryska invandrade vargar når den reproducerande mellansvenska vargpopulationen den kommande fem-årsperioden än den förra.
3. Minst två med varandra obesläktade finsk-ryska invandrade vargar överlever och reproducerar sig under femårsperioden 2016-2020 samt att årsungarnas överlevnad till reproduktiv ålder är minst lika hög som de skandinaviska valparna.

 

Läs hela rapporten från Naturvårdsverket här (extern länk)

Viktig vargkull i Dalarna

I Tunturi-reviret i Dalarna har en från öst invandrad varg reproducerat sig i år. Därför avser Naturvårdsverket att ha beredskap för eventuella flyttåtgärder av varg som nödåtgärd först 2018.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev