LRF vill ha ökat inflytande i viltfrågor

I motionshögen till LRF:s riksförbundsstämma dyker åter frågan upp om Jägareförbundets allmänna uppdrag.
LRF Östergötland ser brister och vill att LRF ska vara ett självklart alternativ till Jägareförbundet när det gäller viltförvaltning och jaktfrågor.

I dagarna inleds LRF:s riksförbundsstämma. Av det dryga sextiotalet motioner som ska behandlas av stämman handlar tiotalet om jakt. Främst är det rovdjursfrågan och klövviltet som tas upp i motionerna.
LRF Östergötland föreslår att LRF ska verka för att få medel ur viltvårdsfonden. Styrelsen föreslår dock att stämman säger nej till det förslaget med motiveringen att LRF vill stå fri från staten och att de mer renodlade jägarintressena inte ska vara i fokus för LRF.

Ökat inflytande
Däremot menar styrelsen att LRF ska verka för att öka sitt inflytande i viltfrågor.
Övriga motioner tar upp problem med betesskador och ökade rovdjursstammar.
LRF Gävleborg vill att staten tar ansvar och bekostar alla störningar såväl direkta som indirekta som rovdjuren medför samt att ställa krav på att staten ska ta det fulla ansvaret och kostnaderna för skyddsjakt på rovdjur.
Dessutom vill LRF Gävleborg att de förtroendevalda markägarrepresentanterna i älgförvaltningsgrupperna får mer utbildning samt att det blir tillåtet med jakt på björnunge, såväl års- som fjolårsunge.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev