Publicerad 21 april 2017 - 12:25

Vildsvin bökar upp åkrar i Hässleholms kommun. Nu har miljöchefen fått nog och vill ha stopp för all utfodring. Foto: Martin Källberg

LRF föreslår ändrade regler för utfodring av vilt. Foto: Martin Källberg

LRF vill ändra lagen om viltutfodring

Lantbrukarnas riksförbud föreslår en ändring i jaktlagen och jaktförordningen för att reglera utfodringen av vilt i landet.

– Utfodring ska vara tillåten, men det bör finnas regler på hur och vad man ger djuren, säger Anders Wetterin, jakt- och viltexpert på Lantbrukarnas riksförbund, i ett pressmeddelande.

 

Villkor för utfodringen

I höstas stoppades regeringens proposition om utfodringsförbud för vilt av riksdagen. Det nya förslaget från LRF bygger inte på förbud men däremot ska regeringen eller Naturvårdsverket kunna utfärda villkor för hur utfodringen ska gå till.

Anders Wetterin säger att viltet utfodras i allt större omfattning med foder som de inte är anpassade för och i så stora mängder att det påverkar deras naturliga beteenden.

– Sockerbetor körs ut med lastbil och tippas av ute vid någon vändplan i skogen. Med de mängder som körs ut och lastas av samtidigt drar det till sig inte bara vildsvin utan även andra djur som dovhjort, kronhjort och älg som inte är skapta för att äta rotfrukter, säger Anders Wetterin.

 

Energirikt foder

– Det är högt innehåll av socker och lågt innehåll av fiber, precis tvärtemot den mat som hjortdjuren ska äta, som blad och örter och gräs, med lågt energiinnehåll och mycket fiber.

Vildsvinsstammen uppskattas till ca: 200 000 i landet och de blir fler varje år. Forskarna tror att utfodringen är en bidragande orsak till den kraftiga ökningen av stammen. Den stora mängden energirik mat leder till högre överlevnad, ökad livslängd, tidigarelagd reproduktionsålder och hög reproduktionsförmåga.

– Vi har vildsvin som går runt med 70 procent sockerbetor i magen, inte ens allätare som vildsvin mår bra av att leva på ett enda foderslag, säger Anders Wetterin.

 

Förslaget i korthet:

• Skadlig utfodring kan hindras eller reduceras till acceptabel nivå genom att det föreskrivs hur utfodringen ska gå till.

 

• Enbart klövviltutfodring ska villkoras eftersom det i huvudsak är utfodring av klövvilt som medför skador i jord-och skogsbruk.

 

• Regeringen bör inte detaljreglera fodermedel, metoder med mera. De praktiska detaljerna bör utarbetas av Naturvårdsverket

 

• Det ska finnas en möjlighet att endast i enskilt fall förbjuda utfodring i ett mindre område, i fall där allvarlig skada uppstår. Detta som en säkerhetsventil vid uppenbart missbruk av utfodring.

 

 

Svensk Jakt ringde upp Fredrik Widemo, forskningssamordnare på Jägareförbundet för att höra hur de ställer sig till förslaget från LRF.

 

Hur ställer sig Jägareförbundet till LRF’s förslag ?

– Jägareförbundet anser inte att det behövs en reglering av viltutfodringen i landet. Det är inte utfodringen som är orsaken till ökningen av viltstammarna, det jagas för lite helt enkelt.

 

Vanlig rådgivning behövs

– I viss mån kan jag hålla med om att det utfodras felaktigt men det är inget som inte kan lösas med vanlig rådgivning. Vår rekommendation är att man ska utfodra med grovt foder som ensilage och enbart använda kraftfoder som vete eller havre som komplement. Stora högar med sockerbetor är direkt olämpligt.

– Vår grundprincip är att viltstammarna ska regleras genom jakt, inte genom svält, säger Fredrik Widemo.

 

Länk till förslaget från LRF, (pdf-dokument)

Senaste nytt

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  Provläs Svensk Jakt
  Bläddra i senaste numret
  Quiz
  Känner du igen hundarna?
  Tio frågor
  Vad kan du om våra predatorer?
  Drömjakt
  Här finns någonstans att jaga
  Viltrecept
  Vilt, klimatsmart och gott
  Jägarnas annonstorg
  Hundar, prylar och jaktmark
  Podcast
  Landets största podcast om jakt
  Opinion
  Landets hetaste jaktdebatt
  Byggtips!
  Så bygger du en hundgård
  Viltvård
  Så bygger du en andflotte

  Senaste från Annonstorget

  Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

  Mest läst

   Samtidigt på JaktPlay

   Senaste från Annonstorget

   Tio frågor!
   Vad kan du om våra predatorer?
   Jakthundar!
   Känner du igen jakthundraserna?
   Tio frågor
   Vad kan du om vargar och vargjakt?
   Vildsvin!
   Vad kan du om vildsvin och vildsvinsjakt?
   Är du viltvårdare?
   Testa dina kunskaper om viltvård.
   Rävkunskap
   Vad vet du om rävar och rävjakt?
   Är du jägare?
   Har du rätt kunskaper?
   Fåglar!
   Känner du igen fåglarna?
   Spårkunskap
   Vad kan du om spår och spårtecken?
   Älgjakt!
   Kan du något om älgar och älgjakt?
   Jakttider!
   Kan du din jakttabell?
   Viltolycka!
   Hur gör du när en viltolycka inträffar?
   Rådjursjakt!
   Vad har du för kunskaper om rådjursjakt med hund?
   Tio frågor
   Om lodjur och lodjursjakt

   Svensk Jakt på Instagram