Naturvårdsverkets förslag till skyddsjaktsregler för säl sågas av flera länsstyrelser. Foto: Kenneth Johansson

Länsstyrelser sågar skyddsjaktsregler

Flera länsstyrelser sågar Naturvårdsverkets förslag till skyddsjaktsregler för säl.

Reglerna kring säljakten är allt för snäva för att man ska kunna fylla kvoterna. Dessutom har skyddsjakten ett omfattande och rigoröst regelverk som kan kännas avskräckande för många, anser länsstyrelsen i Norrbotten.

Länsstyrelserna uppger även att sälen orsakar orimligt stora skador för fiskenäringen.

 

För snäv tolkning

Som Svensk Jakt tidigare rapporterat så har Naturvårdsverket bett länsstyrelserna tycka till om reglerna för skyddsjakt på säl 2017.

Nu har yttrandena kommit till Naturvårdsverket.

Länsstyrelsen i Norrbotten är tydlig i sitt yttrande och menar att Naturvårdsverket gör en för snäv tolkning när det gäller gränsen två hundra meter.

Naturvårdsverket vill nämligen ha kvar den hårt kritiserade regeln att skyddsjakt bara får ske efter sälar som befinner sig inom 200 meter från en plats där fiske bedrivs och där sälar orsakat skador på fiskeredskap, eller tagit fångst från redskapen.

 

Så här skriver länsstyrelsen i Norrbotten:

”Sälarnas population och utbredning kan knappast vara okänd och att det mer

eller mindre slagit ut husbehovsfisket tyder på att allvarlig skada har förekommit i väldigt stora omfattningar.”

Vidare tycker länsstyrelsen i Norrbotten att det är märkligt att varken yrkesfiskare eller jägare fått tycka till om årets skyddsjaktsregler.

”Till sist vill Länsstyrelsen erinra om att en skrivelse som denna måste nå de som berörs av den mest vilket är fiskare och jägare. Fiskarna som har skadorna och jägarna som jagar sälarna. Varför inget förbund för respektive intresseområde har fått skrivelsen sänt till sig officiellt är märkligt.”

 

Skyddsjakt på annans jaktområde

Länsstyrelserna i bland annat Norrbotten och Gävleborg tycker även att det ska vara tillåtet med skyddsjakt på annans jaktområde, liknande det system som praktiserades 2015.

Länsstyrelsen i Västra Götaland skriver i sitt yttrande att skadorna på fiskeredskap är omfattande och oacceptabelt högt. Länsstyrelsen i Kalmar skriver till och med att sälen orsakar så stora skador att det på sina håll omöjliggör fiske.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev