Arkivfoto: Johnny Olsson

Arkivfoto: Johnny Olsson

Länsstyrelse ger lägesrapport från vargjakten

Länsstyrelsen i Värmland går nu ut med en lägesrapport från de genomförda licens- och skyddsjakterna på varg i länet i början av året.

Samtliga vargar som fälldes med stöd av länsstyrelsens beslut om licensjakt 2017 har nu obducerats på Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA.
De två vargar som avlivades på grund av skabb samt tiken som fälldes i Olsäterreviret med stöd av länsstyrelsens beslut om skyddsjakt, är ännu inte obducerade.

 

Jaktområde Loka

Sju vargar fälldes, varav tre tikar och fyra hanar. Den revirmarkerande hanen och tiken är bland de fällda djuren, samt ännu en vuxen hane. Tiken har varit dräktig, troligen flera gånger. Länsstyrelsen har dokumenterat spår av minst sju vargar i sällskap i Loka i vinter.

 

Jaktområde Brattfors

Sex vargar totalt varav en årsunge (hane) och fem vuxna djur. Av de vuxna djuren var två tikar och tre hanar. En av tikarna hade åtta färskare livmoderärr och spår av äldre dräktighet. Den andra vuxna tiken hade inga livmoderärr.

 

En vargtik fälldes fälldes under lördagen i Olsätersreviret. Tiken var angripen av skabb. Foto: Boo Westlund

En vargtik fälldes fälldes  i Olsätersreviret. Tiken var angripen av skabb. Foto: Boo Westlund

 

Skyddsjakt Olsäter

Parallellt med licensjakten pågick skyddsjakt i reviret Olsäter, väster om Brattfors. Här fälldes en vuxen tik med stöd av skyddsjaktsbeslutet. Hon vägde 33,8kg och hade 3–4 livmoderärr och var lindrigt skabbangripen.

 

En svårt skabbangripen varg sköts under den pågående skyddsjakten i Olsätersreviret. Foto: Fredrik Wilde/Länsstyrelsen Värmland

En svårt skabbangripen varg sköts under den pågående skyddsjakten i Olsätersreviret. Foto: Fredrik Wilde/Länsstyrelsen Värmland

 

Vargar fällda med stöd av 40b § jaktförordningen

En ung hane som var svårt angripen av skabb fälldes med hänvisning till 40b § JF i Olsäterreviret. Detta var en ungvarg från 2016 med dåligt utvecklade tänder. Den var mycket utmärglad och i dåligt skick och vägde endast 17,7 kilo

Inom jaktområdet för Brattfors fälldes ytterligare en ung hane, även detta en ungvarg från 2016, med hänvisning till 40b § JF. Den vägde 30 kilo och hade angrepp av skabb längs sidorna på kroppen och svans. Länsstyrelsen uppger att vargen låg strax under medelhull.

 

Spårningar

Länsstyrelsen uppger att DNA-prover kommer ge svar på vilka individer som har fällts och vilka revir de kommer ifrån. Resultatet väntas bli klart de närmaste veckorna.
Uppföljning av jakten sker dels genom spårning i fält för att ta reda om det finns individer kvar från de utpekade familjegrupperna, samt om nya vargar etablerar revir i områdena redan de närmsta månaderna.

 

Vädjar om hjälp

Länsstyrelsen vädjar dessutom om hjälp i arbetet. Det är enligt myndigheten till mycket stor hjälp om den som finner spår eller spillning av varg rapporterar detta via mobilappen Skandobs Touch eller skandobs.se.

Licensjakten kommer även att följas upp genom utvärderingsmöten med jaktledare, hundförare och besiktningsmän. ”Resultatet av denna licensjakt på vargpopulationen kommer att synas först i nästa vinters inventeringsresultat, då vi följer upp hur många valpkullar som fötts 2017 och om det finns nya vargrevir i jaktområdena då eller inte”, skriver länsstyrelsen Värmland på sin blogg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev