Låg acceptans för vargpolitik ger hög acceptans för tjuvjakt

I februari presenterades en undersökning som vis­ade att illegal jakt på rovdjur accepteras av var femte finländare och i finska Lappland av var tredje medborgare.
Jag är inte förvånad. Om det bland den berörda befolkningen saknas acceptans för lagstiftningen, då kommer man inte att följa den, säger forskaren Hans Peter Hansen vid SLU.

 

1.800 finländare deltog i undersökningen, som har en felmariginal på tre procentenheter, genomfördes av Think If Laboratories på uppdrag av MTV3.

Undersökningen visade också att var tredje finländare anser att det finns för många stora rovdjur i Finland. Totalt 42 procent anser att antalet rovdjur är lämpligt. Det är främst i områden som berörs av rovdjur, östra Finland och Lappland, som folk anser att det finns för många rovdjur

 

Låg acceptans

En annan finsk studie, som presenterades i mars och som genomfördes av Ruralia-institutet vid Helsingfors universitet, visade att upp till 90 procent av den illegala jakten på varg i Finland aldrig kommer till polisens kännedom. Detta eftersom det lokalt, i vargtäta områden, finns en samhällelig acceptans för tjuvjakten.

I studien framkommer att tjuvjägarna sällan blir polisanmälda och till och med kan få tips om var stora rovdjur rör sig. Bakgrunden till detta missförhållande är den låga acceptans­en för vargpolitiken i vargtäta områden.

Projektchefen Mari PohjaMykrä vid Ruralia-institutet vid Helsingfors universitet anser att orsaken till detta är Finlands misslyckade vargpolitik.

Nu är det hög tid att ändra kurs. Framdeles ska målen för vargbestånden sättas med tanke på invånarna i de vargtäta regionerna. Man ska koncentrera sig på att lösa lokala problem, säger Mari Pohja-Mykrä till finska nyhetsbyrån FNB.

I studien föreslås även att människor som bor i vargtäta områden bör få kompensation för att de delar sina marker med vargarna, rapporterar FNB.

 

Inte förvånad

Hans Peter Hansen arbetar vid enheten för miljökommunikation på Sveriges lantbruksuniversitet, och forskar på konflikter kopplade till natur­resurser. Hansen leder också ett forskningsprojekt som i år satt igång en studie av vilka faktorer som påverkar den illegala jakten på varg.


Hans Peter Hansen

Jag är inte alls förvånad. Bakom de här siffrorna finns det givetvis nyanser, exempelvis exakt vad som menas med illegal jakt och så vidare. Men rent generellt kan man säga att enbart juridik och kontroll hjälper inte. Om det bland den berörda befolkningen saknas acceptans för lagstiftningen, då kommer man inte att följa den.

Hans Peter Hansen har inte hunnit närstudera den aktuella finska undersökningen, men:

Jag kan ändå tänka mig att det i vissa delar av Sverige råder samma situation att acceptansen för illegal jakt på rovdjur är hög. Och även här beror detta på att acceptansen för politiken är låg, säger Hans Peter Hansen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev