Foto: Jan Henricson

Kunde inte vara hemma dagtid – förlorar vapenlicensen

Den 59-årige egenföretagaren kunde inte vara hemma under dagtid när polisen ville genomföra en inspektion om hur mannen förvarade sin hagelbössa.
Nu förlorar han rätten att inneha vapen.

Dagens Juridik skriver att polisen beslutade att dra in 59-åringens vapenlicens. Som skäl angavs att Polismyndigheten upprepade gånger hade försökt nå mannen för att kunna genomföra en inspektion av hans vapenförvaring utan att lyckas.

59-åringen överklagade beslutet. I överklagan angavs ”att han av ekonomiska skäl inte har möjlighet att låta utföra en inspektion under dagtid, eftersom att han är egenföretagare och ofta arbetar på annan ort. Han har även lämnat in en ansökan om att få förvara vapnet hos annan. Vidare har han uppgett att han svarat på Polismyndighetens skrivelse från december 2015 och ställer sig frågande till att svaret inte nått myndigheten.”

 

”Ingen godtagbar ursäkt”

Men 59-åringen har nu förlorat i både förvaltningsrätten och kammarrätten. Förvaltningsrätten skrev i sin dom: ”Förvaltningsrätten konstaterade att polisen hade kontaktat mannen vid flera tillfällen under hösten 2015 och uppmanat honom att ta kontakt med dem för att bestämma tid för inspektion. Mannen hade dock enligt polisen inte hört av sig.

Förvaltningsrätten ansåg att detta inte kunde tolkas på något annat sätt än att han vägrat polisen tillträde för inspektion. Mannens argument om att han inte hade haft någon möjlighet att ta emot polisen dagtid var enligt förvaltningsrätten ingen godtagbar ursäkt.”

 

Fastställer dom

59-åringen överklagade domen till Kammarrätten i Göteborg. Kammarrätten fastställer dock förvaltningsrättens dom utan närmare motivering. 59-åringen anses inte vara lämplig som vapenägare och förlorar därmed sin vapenlicens, skriver Dagens Juridik.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev