En vargtik sköts i lördags i Olsätersreviret efter att länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt. Nu har en ansökan lämnats in om en utökad skyddsjakt på en varghane i området. Foto: Boo Westlund

Kräver utökad skyddsjakt i Munkfors

Trots pågående skyddsjakt har vargar i Olsätersreviret fortsatt att uppträda oskyggt och närgånget i Munkfors.
Nu har en ny ansökan om utökad skyddsjakt på den kvarvarande hanen i reviret lämnats in till länsstyrelsen i Värmland.

Under lördagen fälldes en tik och en kraftigt skabbangripen varg i Olsätersreviret. Tiken sköts med stöd av länsstyrelsens beslut om skyddsjakt på en varg. Den skabbangripna vargen, troligen en årsvalp, sköts med stöd av paragraf 40.
Skyddsjakten inleddes under onsdagen, och avslutades med lördagens lyckade jakt. Trots att det revirmarkerande paret jagats och spårats hela veckan har varg också observerats i närheten av Klingevi ishall i Munkfors.

 

Ny incident

Benny Lindroth, Jägareförbundets kretsordförande i Munkfors, kräver därför att skyddsjakten ska återupptas och även omfatta den kvarvarande hanen i reviret.
– Vi hade en ny incident där en man mötte en varg vid Klingevi på fredagskvällen. Vargen vek av ett tjugotal meter från mannen och fortsatte ner mot samhället in i bostadsområdet Hagalund, säger Benny Lindroth.
Oron är fortsatt stor i Munkfors. Runt Klingevi ishall och Munkfors Arena rör sig ständigt människor och framför allt många barn och ungdomar.

 

Oroliga barnfamiljer

– Barnfamiljer hör av sig och är oroliga. Det är inte bra att vargarna fortsätter att gå inne i bostadsområdena i Munkfors trots att vi har jagat dem, säger Benny Lindroth.
Fredrik Wilde, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Värmland, besiktigade de vargar som sköts under lördagen.
– ­Olsätersvargarnas oskygga beteende kan förklaras av att de har skabb, sa Fredrik Wilde under besiktningen.
Idag, måndag, spåras en varg inne mellan gårdarna i Butorp sydväst om Munkfors.
– Vi bakspårar en varg som jag tror är hanen i Olsätersreviret. Den har gått över åkrarna och mellan gårdarna, säger Margareta Åkerman, viltspårare vid länsstyrelsen i Värmland.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev