Vargens skyddstatus kan sänkas inom EU. Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) välkomnar beslutet. Foto: Olle Olsson & Ingemar Pettersson

Klart: EU vill sänka vargens skyddsstatus

Sverige har tillsammans med en rad andra länder röstat för EU-kommissionens förslag om ändrad skyddsstatus för varg. Förslaget handlar om en ändring av bilagorna till Bernkonventionen, där vargens status ändras från strikt skyddad djurart till skyddad djurart. Det uppger Regeringskansliet.

– Resultatet av dagens omröstning är mycket glädjande och Sverige har varit pådrivande. Vi ser att vargens ökade utbredning allt oftare kommer i konflikt med omgivningen, framför allt genom skador på tamdjur och boskap. Den allra högsta skyddsnivån för varg är inte motiverad i Sverige. Det här är ett avgörande första steg för en framtida sänkning av vargens skyddsstatus i art- och habitatdirektivet. Dagens omröstning kommer i förlängningen kunna leda till ökad handlingskraft i hanteringen av vargattacker, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD), i ett pressmeddelande från Regeringskansliet.

– Detta är ett betydelsefullt beslut från EU i vargfrågan och visar på vikten av att regeringen är drivande i för Sverige viktiga frågor, säger EU-minister Jessica Rosencrantz (M), i pressmeddelandet.

Slutet av 2024

En framtida sänkning av vargens skyddsstatus i EU-lagstiftningen förutsätter att förslaget om ändring av vargens skyddsstatus i Bernkonventionen godtas vid mötet i den ständiga kommittén för Bernkonventionen i slutet av 2024. Efter det kan EU besluta om en eventuell ändring av EU:s habitatdirektiv.

Tummen upp av Jägareförbundet

Jägareförbundet är positivt inställd till att ett första steg nu är taget för en nedlistning av vargens skyddsstatus. Något som förbundet arbetat hårt för i flera år.

– Jag ser detta som ett oerhört viktigt och efterlängtat beslut. Det kan innebära att vi i framtiden kan minska byråkratin och skapa ett enklare och mer förutsägbart system kring vargförvaltningen, säger förbundsordförande Peter Eriksson, på plats i Bryssel, till Jägareförbundets hemsida.

Fakta

  • Bernkonventionen är ett mellanstatligt fördrag från Europarådet som slöts 1979 för att bevara den europeiska vilda floran och faunan och deras naturliga livsmiljöer, särskilt de vars bevarande kräver samarbete mellan flera stater.
  • Från och med april 2024 kommer det att omfatta 50 avtalsslutande parter, inklusive alla EU:s medlemsstater.
  • EU:s habitatdirektiv implementerar kraven i Bernkonventionen och ger ett strikt skydd för de flesta vargpopulationer i Europa, med undantagsmöjligheter.
  • Förslag att nedlista vargen enligt Bernkonventionen är en förutsättning för att samma sak ska kunna göras under art- och habitatdirektivet (som är EU:s implementering av Bernkonventionen).
  • För att ändra en bilaga i Bernkonventionen krävs två tredjedelars majoritet, så EU:s absoluta majoritet räcker inte i sig själv.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev