[cycloneslider id=”olandsjagarskola”]

Jakt på allvar för jägarskolan

En jaktdag som inspirerar, lär ut och blir ihågkommen. Så kan man sammanfatta den särskilda jakt som Jägareförbundet och Studiefrämjandet i Kalmar arrangerar för jägarexamenselever i ett hjorthägn under två helger i mars.

Förutsättningarna var perfekta när jägarskoleelever från flera kurser fick vara med under en heldags jakt i Stora Glosebo hjorthägn utanför Kalmar i helgen som gick.

Där fick de delta i jakt på riktigt, från det att viltet skjuts till det hängs in i slaktboden.

– En praktisk jaktdag som innehåller allt det vi inte kan lära ut i teorin, sammanfattar kursledaren Erica Lindquist som också är ordförande i Mörbylånga jaktvårdskrets.

 

Etik och säkerhet

Innan det var tid för jakt, där grupper av elever fick följa med skyttar ut på pass, gick man igenom säkerheten. Några jägarstudenter hade sedan lyckan att vara med på rätt pass.

– Vi kan naturligtvis inte gå omkring i hägnet och alla kan inte vara på samma ställe, men några fick se när hjortkalven fälldes och alla fick se vilt, både kron och dov, berättar Erica Lindquist.

Efter att hjorten fallit visade Erica och hennes eftersökskollega Jenny Strand med Aragon, en gonczy polski, hur ett eftersök går till genom ett fingerat spår som ledde fram till det fällda viltet.

– Där diskuterade vi etik med eleverna. Om vad man bör tänka på när fällt vilt fotograferas och när bilder publiceras på sociala medier, om hur viltet hanteras med respekt och hur man tar det ur skogen på ett bra sätt.

 

Hygien och organ

Väl i slakteriet fick de blivande jägarna under sakkunnig ledning ta ur, sota och flå villebrådet innan det hängdes in för kylning i slakteriet.

– Där berättade vi om hur viktigt det är med hygienen vid omhändertagandet, och höll också en liten genomgång av de inre organen, säger Erica Lindquist.

Men dagen innehöll mycket mer än så. Skytteinstruktörer från Emmaboda jaktskytteklubb fanns på plats och i en slinga fick eleverna träna avståndsbedömning och säker vapenhantering.

 

Första viltet

Polisen Mats Berg var som ansvarig för NVR i Kalmar län med för att informera om viltolyckor och eftersök på trafikskadat vilt.

Hägnägaren Germund Eriksson hade plockat fram fällhorn och höll med dem som utgångspunkt en genomgång i artkännedom vad gäller hjortdjuren. Medlemmar från Kalmarsunds jaktvårdskrets fanns på plats för att bjuda på korv och kaffe.

– Det här var tredje året vi genomförde jaktdagen på det här sättet. Den är mycket uppskattad bland eleverna. Man ska komma ihåg att det för många är första gången de ser ett dött vilt, och att få tillbringa en dag i ett hägn som detta med mycket vilt att titta på är också speciellt, säger Erica Lindquist.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev