Fjälljakten ska under en rejält tilltagen första period vara reserverad endast för dem som bor och arbetar i Sverige, föreslår Jägareförbundet. Foto: Kjell-Erik Moseid

Jägareförbundet: Enkla regler löser fjälljaktsfrågen

Svenska Jägareförbundet vill att fjälljakten under en rejält tilltagen första period ska vara reserverad för dem som bor och arbetar i Sverige.

Förbundet menar att jakttrycket därefter normalt är lägre och älgjakten i huvudsak avklarad. Då kan det finnas utrymme för länsstyrelserna att upplåta jakt även till utländska jägare under förutsättning att viltstammarna tål detta och att en ökad jakt under denna senare period är acceptabel med hänsyn till rennäringen och andra intressen.

När regeringen nyligen ändrade reglerna var intentionerna glasklara – svenskarna ska ha förtur. Och det är just detta som varit kärnan i vad förbundet har velat åstadkomma.

– Tyvärr fanns det också med en skrivning i regeringsbeslutet om att jakträtten även får upplåtas till andra. Regeringen var tydlig med att påpeka att denna möjlighet inte ska få inskränka förturen för svenskarna, utan detta ska kunna ske när det finns utrymme, förklarar Hans Geibrink, ansvarig för fjälljaktsfrågor på Svenska Jägareförbundet.

– Föreskrifter som går i denna riktning och kanske även anger brytdatum skulle göra det enklare för länsstyrelserna att administrera fjälljakten. Myndigheterna behöver inte i realtid veta hur jakttrycket ser ut i olika områden och göra bedömningar om förtur för svenskar och ifall det finns utrymme för utländska jägare. Istället kan de efter den inledande perioden öppna jakten och använda befintligt system för att avgöra var jakttrycket varit lägre, säger Hans Geibrink.

 

Tydligt regelverk

Hans Geibrink poängterar att Jägareförbundet försöker bidra till en så tydlig och bra lösning som möjligt i fjälljaktsfrågan.

– Vi har lyckats med att få en förändring av fjälljakten. Men det behövs ett tydligt regelverk för att det ska bli bra i praktiken. Såväl förbundsstyrelsen som delar av tjänstemannaorganisationen arbetar aktivt vidare med frågan på många olika sätt. Vi hoppas nu att myndigheterna är öppna och tar till sig förbundets synpunkter, säger Anders Iacobaeus, förbundsstyrelseledamot i Svenska Jägareförbundet.

Fakta

Den 29 september berättade regeringen att man kommer att ge svenska jägare förtur till fjälljakten.

Ändringen i rennäringsförordningen träder i kraft den 1 april 2017 och de nya reglerna ska tillämpas från 2017 års jakt.

Det är nu upp till Jordbruksverket att författa ett regelverk som överensstämmer med regeringens intentioner.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev