Motionen om att förbjuda löshundsjakt gick inte igenom Miljöpartiets kongress. Foto: Lars-Henrik Andersson

Inget stöd för att förbjuda löshundsjakt

Motionen om att förbjuda löshundsjakt fick inget stöd på Miljöpartiets kongress nyligen.
Trots det har Åsa Coenraads (M) ställt en skriftlig fråga till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) där hon undrar om han tänkt införa ett förbud mot löshundsjakt i Sverige.

”Avser statsrådet att införa ett förbud mot löshundsjakt i Sverige?” Det undrar riksdagsledamoten Åsa Coenraads i en skriftlig fråga till Sven-Erik Bucht. Hon hänvisar till ett förslag från Miljöpartiet om att jakt med löshund ska förbjudas med hänvisning till att viltet blir stressat och tar sin tillflykt till vägar och därmed blir föremål för viltolyckor.

 

Arbetar inte för ett förbud

Men förslaget, från MP-motionären Lars-Ola Westerlund, Deje, fick inget stöd på Miljöpartiets kongress. Partistyrelsen, som yrkat avslag på motionen, framhöll att det inte finns något kunskapsunderlag till varför viltolyckorna ökar under jaktsäsongen. Därför kan partistyrelsen heller inte tänka sig för att arbeta för ett förbud mot en viss jaktform.

 

Jakten inte stressande

Partistyrelsen påpekade vidare att ”så som löshundsjakten på älg respektive rådjur oftast bedrivs i Sverige, så bygger den på att det jagade djuret inte ska skrämmas så att det rusar iväg, vilket talar för att jakten inte är särskilt stressande.”

– Motionen att förbjuda löshundsjakt fick inget stöd och således är det inte heller partiets politik, säger pressekreteraren Axel Sandin (MP).

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev