Hotet mot jaktutbildningarna vid landets naturbruksgymnasier är undanröjt. Bilden är från en utbildningsjakt med Naturbruksgymnasiet i Ryssby. Foto: Jan Henricson

Hotade jaktutbildningar räddas

Elever och lärare på landets jaktutbildningar kan andas ut. Förslaget från Skolverket som innebär att utbildningarna försvinner får tummen ner av regeringen. Istället meddelar gymnasieminister Anna Ekström (S) att en särskild inriktning mot naturturism ska inrättas.

Svensk Jakt har vid flera tillfällen uppmärksammat Skolverkets negativa syn på jakt- och viltvårdsutbildningar. Från att man ville ha bort utbildningen på grund av risken för skolskjutningar, till att turisminriktningen inte behövs eftersom nyutexaminerade ungdomar inte får jobb på en för liten arbetsmarknad.

Det sistnämnda förslaget som var ett svar på ett utredningsuppdrag från regeringen var inte bara ett hot mot jaktutbildningarna, utan också mot andra grenar inom naturturismen, liksom mot möjligheten att studera naturvetenskaplig fördjupning vid naturbruksgymnasierna.

 

Jobb finns

När Skolverkets förslag blev känt mobiliserades motkrafter som av allt att döma fått gymnasieministern att göra något så ovanligt som att såga sin egen expertmyndighets förslag.

Till ATL säger Anna Ekström:

– Vi har lyssnat på branschföreträdare och förstått att det här är en växande bransch och att det finns en framtida arbetsmarknad.

Det var också något som fördes fram av Naturbruksskolornas förening, i skrivelser, debattartiklar och vid ett direkt möte med ministern som hölls i mars. Föreningen underkände Skolverkets sätt att räkna på hur arbetsmarknaden ser ut, och tog istället fram ett eget underlag.

– Jag kan erkänna att det kändes som att arbeta i en rejäl uppförsbacke, men här ser man hur ett konstruktivt och idogt arbete för att påverka kan ge resultat, säger Bo Wiberg som är skolchef på Grans Naturbruksgymnasium och ordförande i Naturbruksskolornas förening till Svensk Jakt.

 

Lyssnande minister

Föreningen mobiliserade en bredd av olika branschföreträdare, intresseföreningar och företag.

– Det ska mycket till innan regeringen går emot sin egen myndighet. Men Anna Ekström har lyssnat och tagit till sig våra argument, bland annat vid ett möte vi fick med henne i mars, och det känns förstås väldigt bra, säger Bo Wiberg.

Frågan togs också upp i riksdagen där allianspartierna i utbildningsutskottet arbetade fram ett tillkännagivande där man uppmanade regeringen att inrätta en inriktning mot naturturism.

Något formellt beslut har ännu inte tagits av regeringen. Inte förrän i höst får Skolverket uppdraget att skapa en ny inriktning inom naturbruksprogrammet – naturturism. Det beror enligt ATL på att uppdraget ska ingå i ett större paket som är en följd av den stora gymnasieutredningen som lämnades i oktober.

Att Anna Ekström redan nu ger besked är en följd av branschens påtryckningar och den debatt som detta har väckt.

 

Jägareförbundet i nämnd

Bo Wiberg tror att den nya ordningen kan börja gälla tidigast hösten 2019, med tanke på det förberedande arbete som måste göras.

– Vi är mycket glada. Det här innebär att vi under tydliga och ordnade former kan leverera välutbildade ungdomar till en starkt växande arbetsmarknad, säger Bo Wiberg till Svensk Jakt.

I samband med att den nya inriktningen behövs också en yrkesnämnd för naturturism – jakt, fiske och naturupplevelse. I denna, som redan är under bildande, kommer Svenska Jägareförbundet att ingå.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev