Hälge lever vidare med ny tecknare

Alan Kamieniarczyk visar i en strip lite av hur han ser på sitt uppdrag som tecknare av Hälge.

Svensk Jakts läsare och alla andra Hälgefans kan andas ut. Serieförlaget Egmonts, som tagit över rättigheterna till Hälge, storsatsar på den populära älgen. Huvudtecknare blir Alan Kamieniarczyk som under flera år jobbade tillsammans med Hälges skapare Lars Mortimer.

Många har funderat på vad som skulle hända med Hälge efter att hans skapare Lars Mortimer gick bort.
För några veckor sedan köpte förlaget Egmont Publishing rättigheterna till Hälge, något som beskrivs som en storaffär i den svenska serievärlden där Hälge är en av de populärare figurerna.
Nu berättar redaktören Germund von Wowern för Svensk Jakt att förlagets satsning på Hälge är omfattande, med bland annat en utveckling av hemsidan och en aktiv exponering på Facebook, vid sidan av stripar för dagstidningar, Hälgetidningen, album, kalendrar, och andra Hälgeprodukter.

 

Stor utmaning
Den genuina och ursprungliga Hälge och figurerna som omger honom är man rädd om, och på förlaget beskrivs den stora utmaningen att kunna ta vara på Lars Mortimers arv.
– Vi är en grupp som arbetar med Hälge och som också jobbade nära Lars. Vi är mycket noggranna när vi granskar och bearbetar manus och tittar på stripar, för att Hälge ska behålla sin särart, säger Germund von Wowern.
En brist är, erkänner han, att man på förlaget saknar de djupare kunskaperna om hur det är att verka och leva i glesbygd. Därför letar man efter personer som kan bidra med sådana.
– Vi vill ha in fler personer i arbetet kring Hälge. Gärna sådana som är jägare och som lever i en annan värld än vad vi gör, säger Germund von Wowern.

 

En ny värld
Alan Kamieniarczyk har fått det hedersamma uppdraget att vara huvudtecknare för Hälge. Ett jobb som han beskriver som mycket roligt, men också svårt:
– Att teckna Hälge är en stor grej för mig. Att förvalta den starka låga kring Hälge som Lars byggde upp är den stora utmaningen, säger Alan Kamieniarczyk.
Han började som tuschassistent åt Lars Mortimer för ett antal år sedan. Till att börja med skedde deras kontakt mestadels via mejl, men med tiden och i takt med att Alan kom att arbeta allt mer med Hälge fördjupades deras samarbete.
– Det var kul att vara tillsammans med Lars. Han var och hälsade på här i Malmö och jag var uppe hos honom i Hälsingland. Jag hade inte tidigare hållit på med stripar så det var en ny värld för mig och jag lärde mig mycket av Lars.
Alan jagar inte själv, han är storstadsbo från början och tror inte att två år i Skellefteå har gett något djupare glesbygdsperspektiv.
– Det är förstås ett problem, men jag tror att vi tillsammans ska klara av att inte glida iväg, och göra Hälge till något annat än vad Lars menade, även om det förstås kommer att hända en del saker, säger Alan Kamieniarczyk.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev